Då kommer vårvärmen där du bor

Solen skiner i mars men kylan ser ut att stanna kvar ända in i kaklet

Foto: BJÖRN LINDAHL
STEKER I KYLAN Trots skinande sol om dagarna håller kylan i sig ett tag till. Men lagom till påsk ser värmen ut att äntligen komma.
NYHETER

Vintern kom tillbaka med is och kyla. Men håll ut. Om ett par veckor knackar våren på dörren.

– Ska vi tro prognoserna får vi vårtemperaturer i Götaland till påsk, säger Johan Groth som är ­meteorolog på norska ­väderinstitutet StormGeo.

Mars månad ser ut att gå till historien som en kylig historia. I stort sett hela ­landet visar prognoserna på temperaturer under det normala. Johan Groth på StormGeo förklarar att under de närmsta veckorna kan vi vänta oss fortsatt kallt på de flesta håll i landet. Men framåt påsk finns en sol i slutet av tunneln.

Fem till tio grader

– Kring påsk knackar ­våren på dörren i mellersta Sverige och då har den ­redan kommit till södra, ­säger Johan Groth.

Som brukligt kommer alltså våren först till södra Sverige. Enligt Johan Groth sker detta redan veckan ­innan påsk. Under påskveckan kan det bjudas på dagstemperaturer på ­uppåt fem till tio plusgrader. ­Därefter följer mellersta Sverige som strax innan påsk ligger lite över nollan för att sedan klättra uppåt.

I norra Sverige dröjer det åtminstone någon vecka in i april innan temperaturen når klassiska vårgrader. Men den norrlänning som trots allt gråter över kylan kan se fram mot en period med mycket sol.

Soligt i norr

– Man får en skön värmande sol på dagarna även om temperaturerna ­inte kliver så högt, säger Johan Groth.

Till påsk får de svenskar som vill röra på sig en mix av väder att välja mellan.

I södra och mellersta ­Sverige blir det delvis ­ostadigt väder men med ­lovande temperaturer på plussidan. I norra Sverige blir det då kallare men med riktigt mycket sol. Själv slår Johan Groth ett slag för fjällen.

– Det blir riktigt soliga ­dagar där man kan mysa ner sig i en driva, säger han.