Knarkbaronen döms till 18 år

Rätten: Jonas Oredssons smuggling är av ”nästan ofattbara dimensioner”

1 av 4 | Foto: EPA
Jonas Oredsson greps i Colombia den 27 december 2010 och fördes över till Sverige.
NYHETER

Knarkbaronen Jonas Oredsson, 40, dömdes till 18 års fängelse för en mängd grova knarkbrott.

Rätten anser att han ­varit ledare för ett gigantiskt narkotikanätverk som smugglat och försökt smuggla tusentals kilo ­kokain till Sverige.

– Min klient tycker att domen är fullständigt fel, säger Oredssons advokat Tobias Enochson.

Den 1 juni 2010 slog den franska tullen till mot segelbåten Solero som befann sig på internationellt vatten i Karibiska havet. På båten fanns den svenske skepparen Mauritz Andersson, 56 – och 1 391 kilo kokain, värt drygt en miljard kronor på gatan.

Den svenska polisen ­hade sedan länge bedrivit en ­utredning med fokus på en storspelare i den ­kriminella världen i Sverige – Jonas Oredsson, numera Falk, 40.

Oredsson har en lång kriminell karriär bakom sig och är dömd för flera allvarliga brott.

Det var utredningen av Oredsson som ledde ­polisen till segelbåten i Karibien, genom omfattande avlyssning av såväl telefoner som datortrafik.

Grova narkotikabrott

Den 27 december, alltså över ett halvår efter gripandet av Mauritz Andersson, greps Jonas Oredsson i Colombia.

I går avkunnade Stockholms tingsrätt domen i Sveriges största knarkmål någonsin.

Domen mot de sammanlagt åtta åtalade är på 673 ­sidor.

Jonas Oredsson och ­Mauritz Andersson har ­enligt rätten bland annat gjort sig skyldiga till tre ­grova narkotikabrott under åren 2006, 2008 och 2010.

De döms till 18 respektive 14 års fängelse.

Vad gäller Andersson skriver rätten att ”han ska dömas för tre fall av fullbordade grova narkotikabrott. Vart och ett av dessa narkotikabrott är av sådan omfattning att de var för sig saknar allt motstycke i svensk praxis” och vad ­gäller Oredsson ”mängden narkotika som förts in eller försökts föras in i Europa och Sverige via Jonas Falks brottsorganisation är av nästan ofattbara dimensioner.”

Släktingar dömda

Dessutom döms en av Oredssons kvinnliga släktingar, som ska ha inve­sterat brottsligt åtkomna ­pengar i lagliga verksamheter, för häleri, penninghäleri och grovt bokföringsbrott till fängelse i fem år och sex månader.

En annan kvinnlig nära släkting döms för penninghäleri och får villkorlig dom samt 100 dagsböter à 250 kronor.

Ensamseglarens flickvän, som varit åtalad för medhjälp till grovt narkotikabrott och medhjälp till försök till grov narkotikasmuggling, frias.

En 30-åring och en 33-åring döms för försök till grovt narkotikabrott respektive medhjälp till försök till grovt narkotikabrott år 2009 till fängelse i åtta år respektive ett år.

Jonas Oredssons försvarare Tobias Enochson säger att de ”absolut” kommer att överklaga domen.

– Jag har talat med min klient och han tycker att ­domen är fullständigt fel, han nekar ju till brott och jag tycker att vi har visat att han är oskyldig.