Kenyatta vann valet

NYHETER

Uhuru Kenyatta, son till Kenyas förste president, vann presidentvalet med mycket liten marginal, 50,03 procent, framgår av preliminära siffror valkommissionen visade upp på en skärm på lördagen.

Kenyatta, som Internationella brottmålsdomstolen (ICC) vill ställa inför rätta misstänkt för brott mot mänskligheten, fick 6 173 433 av de 12 338 667 rösterna. Därmed har han säkrat 50 procent av rösterna, vilket innebär att valet avgörs i valomgången.

Kenyatta säkrade segern över sin främsta rival, premiärminister Raila Odinga, som fick 43,3 procent av rösterna.

Resultatet måste officiellt bekräftas av den oberoende valkommissionen.

För att säkra segern krävs 50 procent av rösterna. Kenyatta uppnådde det med en marginal på endast 4 100 av de 12,3 miljoner rösterna som avgavs i valet.

Officiellt resultat imorgon

Det officiella valresultatet väntas på lördag morgon, alternativt förmiddag, rapporterar BBC.

Vid det förra presidentvalet 2007 utbröt våldsamma oroligheter som varade i veckor och kostade 1 200 människor livet.

Gnistan, som tände de blodiga sammanstötningarna, var misstanken om valfusk och en mycket långsam sammanräkning av rösterna.

Kenyas premiärminister Raila Odinga kommer inte att erkänna sig besegrad i valet utan kommer att begära en rättslig prövning, sade en av hans rådgivare på lördagen efter att de preliminära resultaten gett Kenyatta en knapp seger.

– Om Kenyatta utropar sig till president kommer han omedelbart att vända sig till domstol, sade Saim Lone, en nära rådgivare till Odinga.

"Stolt och hedrad"

Uhuru Kenyatta säger i ett uttalande till AFP att han är "stolt och hedrad" över den tillit som folket visat. Uttalande kommer timmar efter det att provisoriska resultat visat på en knapp seger för honom. Det officiella resultatet har dock inte tillkännagetts ännu.

I uttalandet heter det att Kenyatta kom med ett budskap till det kenyanska folket och att han och vicepresidentkandidaten är tacksamma mot folket som tagit emot det.

Efterlyst i Haag

Med Kenyattas seger blir Kenya det andra landet i Afrika som har en president som Internationella brottmålsdomstolen (ICC) anklagar för brott. Sudans president Omar al-Bashir är efterlyst av ICC, anklagad för bland annat för folkmordet i Darfur.

Kenyatta, enligt amerikanska affärstidningen Forbes rankad som en av Afrikas rikaste män, anklagas för brott mot mänskligheten i samband med våldsvågen efter valet 2007 som krävde omkring 1 200 liv. I torsdags beslöt ICC att rättegången mot honom, som skulle ha inletts i april, skjuts upp till den 9 juli.