Dagisfröken lät barn smaka på eget blod

Nu har kvinnan avskedats - barnen testas för HIV

NYHETER

Förskolläraren i sydvästra Norge fick med sig ett provrör med sitt eget blod efter ett läkarbesök.

När hon kom till skolan visade hon upp blodet - och lät barnen smaka på det.

Nu HIV-testas barnen.

Händelsen uppdagades efter att ett av dagisbarnen berättat för sina föräldrar hur den anställda kvinnan hällt upp sitt eget blod på en tallrik och skickat runt det vid förskolans eftermiddagssamling.

Barnen, i åldrarna tre till sex år, kände på blodet - och när de frågade hur de skulle bli av med fläckarna visade förskolläraren hur hon själv brukade slicka bort det.

– Vi vet att minst ett av barnen gjorde det samma, säger Inger Lise Sømme Andersen, chef för förskolan, till Verdens Gang.

"Oacceptabel händelse"

När händelsen blev känd avskedades kvinnan med omedelbar verkan och barnens föräldrar kallades i veckan in på krismöte på förskolan. Dagisbarnen har nu testas för HIV och Hepatit B. Även förskolläraren har gett blodprov.

– Det är en sorglig, väldigt allvarlig och helt oacceptabel händelse, säger kommunchefen Rune Moen till VG.

– Vad som har försiggått i huvudet på den anställda kan jag bara spekulera i, men något måste ha varit frånkopplat, säger Moen.

"Alla tänker på HIV"

Stian Olsen är pappa till ett av barnen och slog larm när han fick reda på vad som hänt.

– Även om alla barnen inte smakat på blodet så har de förmodligen känt på det. Det är verkligen inte bra om de haft skrubbsår eller sprickor på händerna. Alla tänker ju på hepatit eller HIV, men chanserna för att bli smittad ska ju vara ganska små, säger han till Stavangertidningen Aftenbladet.