Dödsdomar står fast - kravaller i Egypten

NYHETER

Idag fastställdes dödsdomarna mot 21 fotbollssupportrar i Port Said, Egypten, som i fjol deltog i kravallerna i staden då 74 människor miste livet.

Nu rasar nya oroligheter i landet.

Två demonstranter har avlidit till följd av sammandrabbningar med egyptisk polis.

I februari 2012 skakades den egyptiska staden Port Said av våldsamma kravaller när en fotbollsmatch urartade på en arena i staden. 74 människor miste livet och tusentals skadades när hemmalaget al Masrys supportrar stormade arenan och Kairolaget al Ahlys supportrar och spelare fick fly i panik.

För knappt en månad sedan kom domarna mot 21 fotbollssupportrar som deltagit i kravallerna: dödstraff.

Domstolens beslut ledde i sin tur till nya kravaller, som krävde ett 30-tal dödsoffer i Port Said.

Efter att en domstol i Kairo idag fastställde dödsdomarna eskalerar nu oroligheterna i landet.

Militärtrupper i Port Said

Flera byggnader i det komplex som hyser Kairos klubb för poliser står i lågor och fönster har slagits sönder, rapporterar AFP:s reporter på plats. En säkerhetskälla uppger att en grupp fotbollshuliganer kända som Ultra stormat fastigheten och satt eld på byggnaderna. Enligt statstelevisionen är flera hundra Ultra-medlemmar nu på väg mot inrikesdepartementet.

Även egyptiska fotbollförbundets högkvarter i Kairo har stuckits i brand, rapporterar AFP.

I Port Said, hemstad för majoriteten av de dömda, har affärer stängts av rädsla för ytterligare oroligheter. I luften syns militärhelikoptrar och trupper har stationerats utanför stadens hamn, rapporterar AP.

Två demonstranter avled under lördagen. En man sågs bäras in i en moské med skottskador. Sjukvårdspersonal rapporterade sedan att mannen dött av skadorna.

En andra person avled till följd av att ha andats in tårgas. Personen ska ha deltagit i protester mot polisen i Kairo, men de ska inte ha varit kopplade till dödsdoms-kravallerna.

Hindrar trafiken i Suezkanalen

Demonstranter i Port Said försökte under förmiddagen störa passagerartrafiken över Suezkanalen, bland annat genom att lösgöra ett antal motorbåtar som väntas driva ut i kanalen. Omkring 200 demonstranter hindrar också bilfärjor från att åka över kanalen, rapporterar TT.

– De är arga och har ingen annanstans att rikta sin ilska, säger Ashraf som står en bit bort och tittar på, till TT.