Du kan bli stenrik på påvevalet

1 av 5
Angelo Scola
NYHETER

Det finns chans att göra stora pengar på valet av ny påve.

Det stundande påvevalet ser ut att slå nya bettingrekord.

Favoriten är den italienska kardinalen Angelo Scola.

På tisdag samlas världens 115 mäktigaste kardinaler i det Sixtinska kapellet för att välja en ny påve. Men redan nu kan du betta på den du tror ska vinna.

Italiensk favorit

De största bettingbolagen satte ut odds för Benedictus XVI efterträdare bara timmar efter hans överraskande avgång.

Favoriten att utses till Guds utsände är den 61-årige italienska kardinalen Angelo Scola. Oddsen är låga hos de största bettingbolagen, som mest kan du få fyra gånger pengarna.

Italienaren är tätt följd av den ghananske kardinalen Peter Turkson, 64, vars odds ligger på mellan fyra och fem gånger pengarna.

Kopplade pedofili till homosexualitet

Peter Turkson var länge den störste favoriten hos bettingbolagen. Men efter att han i en intervju hos CNN gjorde ett uttalande där han kopplade pedofili till homosexualitet har hans odds blivit sämre, skriver AFP. Om Turkson utses blir han den förste svarte påven i världshistorien.

Högt upp på oddslistan ligger även den italienske kardinalen Tarcisio Bertone, kanadensaren Marc Ouellet och brasilianaren Odilo Scherer. 

Stora pengar

Enligt bettingexperter kan påvevalet på tisdag bli historiskt. Vaughan Williams, professor på Nottingham business school i England, menar att det kan bli det största icke-sportsliga bettingeventet i världshistorien, skriver AFP. Spelen på kardinalerna väntas uppgå till 150 miljoner kronor.

Många av favoriterna hos bettingbolagen överensstämmer med Vatikanexperternas egna påvefavoriter. Men det går aldrig att vara säker.

Konklavens val av påve har historiskt sett visat sig vara svåra att förutse. 

Speciell skorsten

Förberedelserna inför kardinalernas toppviktiga möte på tisdag är i full gång. Kapellets fönster har tonats för att undvika spionage. Kardinalerna måste svära en högtidlig ed för att inte avslöja några detaljer kring deras överläggningar. Under lördagen installerade brandmän den speciella skorstenen på toppen av det Sixtinska kapellet. Skorstenen är en hundraårig gjutjärnskamin med ett kopparrör som slingrar sig upp till taket via Sixtinska kapellets väggar.

Om vit rök kommer ur skorstenen signalerar kardinalerna till världen att en ny påve valts. Är det svart rök har kardinalerna ännu inte kommit överens.

ARTIKELN HANDLAR OM