Topp 5 påvefavoriter

1 av 5
Angelo Scola
NYHETER

Angelo Scola, 61:

Italiensk kardinal och uppmärksammad teolog. Har skrivit flera böcker om teologi och pedagogik, bland annat med ämnen som människans sexualitet och äktenskap. Deltog i konklaven som utsåg Benedictus XVI. Har anklagats för att fördömma abort och homosexualitet.

Peter Turkson, 64:

Kardinal från Ghana med språköra. Talar sex språk och förstår tre till. Har beskrivits som Afrikas mest energiska kyrkoledare av den katolska tidningen The Tablet. Utses han blir han den förste svarte påven. Vill reformera hela det internationella ekonomiska systemet. Har gjort kontroversiella uttalanden där han kopplar pedofili till homosexualitet.

Tarcisio Bertone, 78.

En av de högst uppsatta kardinalerna i Vatikanstaten. Har varit politiskt aktiv i den antifascistiska rörelsen i Italien. Skyllde pedofilskandalen inom katolska kyrkan på "homosexuell infiltration av prästerskapet". Har förespråkat gratis tillgång till AIDS-mediciner.

Marc Ouellet, 68:

Kanadensisk kardinal som doktorerat i teologi. Är helt emot abort, även vid våldtäkt. Har bett om ursäkt för "gamla synder", såsom sin tidigare syn på judar, svarta, kvinnor och homosexuella.

Odilo Scherer, 63:

Brasiliansk kardinal och Sao Paulos ärkebiskop. Är emot abort och har kritiserat vänsterrörelsen i latinamerika. Beskrivs dock som det mer moderna påvealternativet. Använder sociala medier flitigt.