Blev offer för Obamas krig

Foto: AP Photo/Manuel Balce Ceneta - Noor Behram
NYHETER

Han är USA:s nye CIA-chef.

Men nu faller mörker på John Brennan, arkitekt bakom det amerikanska drönarkriget.

Bild efter bild på döda pakistanska barn rullas upp.

En treåring med slutna ögon, en sjuårig flicka med rödmålade läppar, en 16-årig pojke... Bilderna på barnen som dödats, många i sömnen, av amerikanska drönare är otaliga.

Nomineringen av John Brennan som nästa CIA-chef gick i sitt slutskede in i en infekterad debatt om lögner och förnekelse.

Brennan - president Obamas främsta rådgivare i kampen mot terrorism - har länge försvarat försvarets obemannade flygplan, så kallade drönare, som skickas in i Pakistan. Arkitekten bakom drönarkriget har hävdat att vapnen har kirurgisk precision och i ”ytterst sällsynta” fall träffat civila.

Barn offer för drönarna

Men redan i höstas visade två studier från amerikanska universitet att drönarna dödat långt fler civila människor än den amerikanska administrationen medgett. Enligt studierna rör det sig om 176 dokumenterade barn dödats.

Nättidningen The Huffington Post publicerar nu bilder på barn som fallit offer för drönarna. Den lokala journalisten och fotografen Noor Behram har gjort till sin livsuppgift att dokumentera hur de amerikanska drönarna drabbat lokalbefolkningen och i första hand barn.

”Visa bilder kan inte visas”

Vissa av bilderna smugglades i höstas ut via en amerikansk dokumentärfilmare, Robert Greenwald, som i The Huffington Post förklarar att det är värre än det ser ut.

– Vissa av fotografierna har Behram behållit för sig själv eftersom de är så fruktansvärda att han inte tycker att de kan visas.

I onsdags höll senatorn Rand Paul ett 13-timmar långt kritiskt anförande mot nomineringen av John Brennan som ny CIA-chef. I fokus låg Pakistans oskyldiga dödade barn.

– Jag kan inte stoppa nomineringen. Men vad jag kan göra är att rikta uppmärksamheten mot detta och försöka få svar, sa han.

”Vill inte ha hem soldater i kistor”

Jan Hallenberg, professor i statsvetenskap på Försvarshögskolan och expert på amerikansk säkerhetspolitik, understryker hur komplicerad frågan är för det amerikanska folket.

– Å ena sidan måste varje amerikansk president fortsätta kampen mot terrorismen och det amerikanska folket vill inte ha hem fler soldater i kistor. Då har man nu hittat ett vapen som ger noll förluster och som de menar är användbart. Det finns alltså oerhört starka drivkrafter för att använda drönare.

”Kommer att finnas kvar”

Experten är ändå positiv till debatten som nu pågår i den politiska eliten.

Situationen som uppstått nu är att två skilda led enats i sin kritik mot Obama och drönarkriget - de liberala demokraterna och så kallade republikanska libertarianer som vänder sig mot en stark stat.

– Drönarna kommer att finnas kvar även i framtiden men å andra sidan kommer kritiken att leda till att kongressen kräver mer information och i slutändan till en bättre maktfördelning, presidentens självsvåldighet kommer att inskränkas.