’Kanske de spelar Nat King Cole’

1 av 14
Prinsessan Lilian och prins Bertil efter vigseln 1976.
NYHETER

Inom några veckor förs prinsessan Lilian till den sista vilan.

Det kommer att hållas en stats­begravning i Slottskyrkan och k­anske kommer hennes och prins ­Bertils favoritlåt av Nat King Cole,­ ”Unforgettable”, att spelas under ­ceremonin.

– Det är lite otraditionellt, men de var ett otraditionellt par, säger ­Roger Lundgren, hovexpert och chefredaktör för Kungliga Maga­sinet.

Hovet har ännu ­inte kunnat lämna någon information om den kommande begravningen, men Roger Lundgren, gissar att den kommer att äga rum ­inom två–tre veckor.

– Först kommer hon troligen att ­föras till Slottet i en kista, draperad med den svenska och kanske också brittiska flaggan, beroende på vilka önskemål Lilian själv haft, säger han.

Kungen kommer, säger Roger Lundgren, att utlysa hovsorg, något som är väldigt ovanligt.

– Det är kungen som bestämmer vad som sker, efter prinsessan Lilians önskemål naturligtvis.

”Var omtyckt i Europa”

Eftersom Lilian var medlem av kungahuset och prinsessa av Sverige kommer det sedan att hållas en statsbegravning i Slottskyrkan.

– Det kommer att vara en andaktsstund för kungafamiljen och för de närmast sörjande.

– Till begravningen, som ärke­biskopen förrättar, kommer man ­att bjuda in riksdag och regering, och kungahus från Europa. Lilian var mycket omtyckt runt om i Europa, ja, över hela världen, säger Roger Lundgren.

Efter begravningen förs kistan i kortege genom Stockholms gator till Haga norra begravningsplats, där svenska kungligheter vilar.

– Hon kommer att få sin sista vila bredvid prins Bertil, säger Roger Lundgren.

Flaggan på halvstång

Bertil Ternert, hovets informationschef, uppger att planeringen ­inför begravningen är i gång. Han vill däremot inte lämna några detaljer ­ännu.

– Det återkommer vi med under de närmaste dagarna, säger han till TT.

Från och med i dag och fram till ­begravningen flaggas det på halv stång på samtliga kungliga slott. I morse hade Stockholms kyrkor även en sorgeringning för prinsessan Lilian.