Våldtäktsanklagad tog sitt liv

1 av 5 | Foto: AFP
Rätten i Saket i New Delhi.
NYHETER

Föraren av den buss i vilken en ung indisk kvinna utsattes för en så brutal gruppvåldtäkt att hon senare avled har hittats död i ett säkerhetsfängelse i New Delhi. Enligt polisen hade han begått självmord.

Ram Singh var huvudmisstänkt för att tillsammans med ytterligare fyra män och en minderårig ha överfallit och våldtagit den 23-åriga kvinnan den 16 december i den indiska huvudstaden. Kvinnan avled två veckor senare på ett sjukhus i Singapore på grund av inre skador. Övergreppet väckte landsomfattande protester och en intensiv debatt om våld mot kvinnor i Indien.

Med de egna kläderna

En poliskälla på fängelset bekräftar att Singh hängt sig med hjälp av de egna kläderna i sin isoleringscell. Men Ram Singhs död var inte ett självmord – utan mord, hävdar hans advokat och föräldrar.

– Jag träffade honom i rätten för sex dagar sedan. Han sade till mig att hans liv var i fara, säger Ram Singhs far till AFP och tillägger att sonen sagt att han blivit våldtagen i fängelset.

Enligt hans advokat finns det inget bevis för att Ram Singh begick självmord.

– Då skulle han ha lämnat ett självmordsbrev. Jag kräver en oberoende utredning.

Alla nekar

Rättegången mot de fem männen inleddes förra månaden och mot den minderårige i förra veckan. De har alla nekat till anklagelserna.

Med anledning av det uppmärksammade våldtäktsfallet har Indiens regering godkänt hårdare straff för våldtäktsmän.

En kommission har på uppdrag av regeringen tagit fram förslagen, som bland annat innebär att minimistraffet för gruppvåldtäkt, våldtäkt mot minderårig eller våldtäkt som begås av en polis fördubblas till 20 års fängelse och kan förlängas till livstid. Regeringen beslutade även att om offret dödas eller hamnar i ett vegetativt tillstånd ska gärningsmannen kunna dömas till döden.

TT