Pingstvän misstänks för kyrkbrand

1 av 7 | Foto: FÖRUNDERSÖKNINGEN
Här brann det. Till vänster står en overheadapparat, som var ikopplad i vägguttaget till höger när branden bröt ut.
NYHETER

Han hyllades som en hjälte efter att ha deltagit i släckningsarbetet när kyrkan brann.

Nu åtalas den 25-årige pingstvännen och församlingsmedlemmen – misstänkt för att ligga bakom mordbranden.

Vid tiotiden på kvällen den 24 januari i år tjöt brandlarmet på pingstkyrkan i värmländska Forshaga. Det hade börjat brinna i ett förråd i anslutning till kyrkbyggnaden.

Mordbrand

Två församlingsmedlemmar, den nu misstänkte 25-åringen och en annan pingstvän, var först på plats och lyckades med hjälp av en brandsläckare släcka elden, enligt uppgifter till Värmlands folkblad.

Samma kväll, ett par timmar senare, gick larmet igen. Då brann det i ett annat förråd.

Räddningstjänsten misstänkte att den första branden startat efter att en overheadapparat överhettats.

Polisens tekniska undersökning visade emellertid att det fanns spår av brännbar vätska och en förundersökning rörande mordbrand inleddes. En kvinna och hennes barn bor i en lägenhet i samma fastighet och de var hemma när huset brann.

Den 25-årige pingstvännen, som är larmansvarig på kyrkan, blev snart polisens huvudmisstänkte i utredningen.

Fotogen hemma hos 25-åringen

Kyrkans dator analyserades av polisens it-forensiker. Deras utlåtande fastslår att 25-åringen fjärrstyrt kyrkdatorn på morgonen efter branden. Undersökningen visar att en mängd filer raderats som varit intressanta för brottsutredningen. Dessutom visar valet av filer och kataloger som raderats att syftet med största sannolikhet varit att försvåra en eventuell utredning.

Åklagaren har rejält med bevis mot mannen. Samma typ av fotogen som använts i kyrkbranden hittades hemma hos 25-åringen. Flera vittnen uppger också att mannen uppträtt egendomligt under bränderna och att han har ett uttalat intresse för blåljus och larm.

Förnekar brott

Den 25-årige pingstvännen nekar till anklagelserna. I polisförhör uppger han att han använt den brännbara vätskan som avfettningsmedel till bilen. Han nekar till att ha raderat filer om inpassering i kyrkans dator. Han säger i förhör att om det har skett så har det i sådant fall skett "av misstag". Han uppger också att han har dåligt minne efter att ha varit inblandad i en trafikolycka i Norge i december 2009.