Stämmer staten för haveriet i Fukushima

NYHETER

800 överlevande efter kärnkraftsolyckan i Fukushima stämmer i dag den japanska regeringen.

Deras advokater skriver i ett uttalande att de kräver att det kontaminerade området ska återställas till sitt forna tillstånd, uppger AFP.

De ungefär 800 personer som varit med och lämnat in stämningsansökan kräver också ekonomisk kompensation för psykiskt lidande från staten och TEPCO, Japans största elföretag. De kräver 50 000 Yen, ungefär 3500 kronor, i månaden fram till dess att området är återställt.

Enligt uttalandet är stämningen inte enbart till för offren, utan också för att få regeringen att ändra sin kärnkraftspolicy, för att undvika framtida olyckor.

Två år sedan olyckan

Stämningen lämnades in samma dag som två-årsdagen för olyckan. Det var i dag alltså två år sedan en jordbävning utlöste en tsunami, som i sin tur orsakade en härdsmälta i Fukushimas kärnkraftverk varefter radioaktivt material spreds i området. Närmare 19 000 personer, varav många fortfarande är försvunna, dog i katastrofen.

"Genom det här fallet kommer vi att klargöra TEPCO:s, som orsakade olyckan, ansvar, och regeringens, som låtit bli att vidta tillräckliga säkerhetsåtgärder och framhållit kärnkraften som en nationell politik", skriver advokaterna i uttalandet.

Enligt AFP hölls flertalet minnesceremonier omkring olycksområdet, och i Tokyo, i dag. Japans premiärminister Shinzo Abe säger att landet måste lära sig från sin hemska erfarenhet.

– Jag lovar att uppnå återuppbyggnaden av de katastrofdrabbade områdena och återställa livet för drabbade människor så snart som möjligt, säger han under en ceremoni.

315 196 människor saknar fortfarande ett permanent hem. Det har gått långsamt att bygga upp områdena som förstördes i katastrofen och många bor än i dag i trånga, tillfälliga boenden.