”Ikea utnyttjar skattesystemet”

Foto: MEIGNEUX/SIPA / Sipa / SCANPIX
NYHETER

Ikea är en internationell framgångssaga – men i Frankrike anklagas möbeljätten för att medvetet sträva efter sämre resultat.

Allt för att utnyttja luckor i landets skattesystem.

– Målet är alltid detsamma. Blåsa upp kostnaderna för att minska vinsterna i Frankrike, säger den kände journalisten David Pujadas.

Vissa multinationella företag betalar inte tillräckligt med skatt i Frankrike, hävdade man på de franska tv-nyheterna i går kväll. Ett exempel är svenska Ikea.

– Dessa företag utnyttjar maximalt luckor i skattesystemet för att slippa undan viss skatt, säger den franske journalisten David Pujadas som leder nyhetsprogrammet på TV2.

– Det är helt lagligt, men skatteverket förlorar enorma pengar, poängterar han.

Investerat i Airbus

Nyhetsprogrammet, som ses av flera miljoner franska tv-tittare, sänds också i andra fransktalande länder världen över.

Man fick även veta att möbeljätten har investerat i en Airbus som man hyr ut till Air France.

– Hur allt fungerar? Jo, det är enkelt, säger advokaten Hervé Israel.

Han förklarar att man köper flygplanet och finansierar det med skulder. Finansiella kostnader och amorteringar orsakar ett underskott som är högre än själva hyran man får in för flygplanet, säger han och tillägger att detta gör det möjligt att minska skatten – på ett lagligt vis.

Enligt tv-reportern tar Ikea även till andra tricks och ger exempel på hur man betalar ut pengar till dotterbolag i Nederländerna, Storbritannien och Irland.

"Man vill blåsa upp kostnaderna"

– Målet är alltid detsamma. Blåsa upp kostnaderna för att minska vinsterna i Frankrike, säger reportern.

Ikeas svenska presskontakt Ylva Magnusson säger att hon inte känner till gårdagens nyhetsreportage i fransk tv.

– Jaha, så de menar i nyhetsreportaget att våra investeringar inte skulle vara i energisyfte, utan av andra skäl.

Hon berättar att Ikea satsar stort på förnybara energikällor och hänvisar till årsrapporter som ligger på ikea.com.

– Jag vet att generellt sett följer vi alla gällande lagar och regler på de marknader där vi är verksamma, säger hon till Aftonbladet.

Ikea är dock inte ensamma om att hängas ut i det franska nyhetsinslaget. Andra internationella företag som pekas ut är Starbucks, Microsoft, Google och Amazon, liksom några statliga franska företag. Man understryker att förfarandet är mer och mer kritiserat, särskilt i kristider.

– Brittiske David Cameron har redan gått ut i “krig” mot dessa metoder och Frankrike kommer att genast följa med i trenden, sa man i det franska nyhetsprogrammet.