Finaste gåvan får Carl Philip

Gudbarnet väntas också få ta del av arvet efter Lilian

1 av 3 | Foto: MATS FOGEMAN
HON VAR näst rikast i kungafamiljen Prinsessan Lilian föddes som fattig gruvarbetardotter, men lämnar efter sig en förmögenhet på närmare 80 miljoner kronor. Hennes gudbarn Hélène Silfverschiöld, dotter till kungens syster Désirée, kommer troligen att ärva en del – liksom de tre kungabarnen.
NYHETER

Prinsessan Lilian gick från en tom plånbok till 80 ­miljoner kronor.

Nu är askungesagan över, och förutom kungabarnen väntas även­ hennes gudbarn få ta del av arvet.

– Hon var en otroligt ­härlig person, säger gudbarnet Hélène Silfverschiöld som var Lilians brudnäbb 1976.

Hon föddes som en fattig gruvarbetardotter i Wales. 97 år senare är askunge­sagan över och miljonarvet efter prinsessan Lilian ska fördelas.

– Lilian hade ingenting med sig in i äktenskapet med prins Bertil. Det hon fick ärvde hon av honom 1997, säger Roger Lundgren, hovexpert och chefredaktör för Kungliga Magasinet.

Förmögenheten uppgår, enligt den senaste taxe­ringen, till närmare 80 miljoner kronor. Hennes inkomst av kapital var drygt 3,9 miljoner kronor 2011.

Med de summorna har hon länge varit den näst ­rikaste i kungafamiljen, ­efter kungen.

– Det är svårt att veta ­exakt hur prinsessan ville att detta ska fördelas, men hon har ju bland annat gudbarn, säger Roger Lundgren.

Brudnäbb på bröllopet

En person som har varit henne särskilt kär är Hélène Silfverschiöld, dotter till kungens syster Désirée. Den numera 44-åriga civilekonomen var Lilians gudbarn och brudnäbb på prinsessans och prinsens bröllop 1976.

– Det är jättetråkigt det som nu har hänt. Hon var ju min gudmor, säger Hélène Silfverschiöld.

Att kontakten mot slutet var sporadisk försvagade inte banden.

– Hon var en otroligt härlig person, alltid glad och varm och omtänksam.

Nära kungabarnen

Enligt Roger Lundgren har också de tre kunga­barnen stått prinsessan mycket nära och närmast haft rollen som hennes barnbarn.

– Det finns ju privata smycken som definitivt kommer att falla tillbaka in i familjen. Och så finns det mycket som Carl Philip ­redan har ärvt.

– Hon var så otroligt stolt över Carl Philip och älskade honom så. Carl Philip var ju Bertils gudson och han och Lilian hade inga egna barn så han har kontinuerligt fått saker av dem, som prinsens gamla Porsche, och på sin studentexamen fick han Bertils fickur, säger Roger Lundgren.

Den finaste gåvan är ändå Villa Solbacken på Djurgården. Huset som prins Bertil köpte 1947 förblev hans och Lilians huvudbostad fram till prinsens bortgång 1997. Redan då testamenterade han villan till Carl Philip, med förbehållet att Lilian skulle få bo kvar under hela sin livstid.

”Flyttar in som gifta”

– Carl Philip kommer med all säkerhet att flytta dit, om några år. Han ­kommer först att vilja sätta sin egen prägel på huset, ­säger Roger Lundgren som har besökt huset och be­skriver det som en funkis­pärla.

– Jag tror att han och Sofia flyttar in på Solbacken så fort de har gift sig.

FAKTA

 Så blir prinsessan Lilians begravning

GÄSTER

Eftersom kungahus är uppbokade ett år i förväg är det svårt att säga exakt vilka som kommer, men norska och danska kungahuset är självskrivna, ­enligt hovexperten Roger Lundgren. ­Antagligen blir det kunga­paren ­därifrån, men annars troligen Mette-Marit och Haakon, exempelvis.

Andra kungahus, främst de som har släktskap, som ­holländska kungahuset.
 

BLOMMOR

På kistan och runt om kistan kommer det förmodligen att vara liljekonvaljer som var Lilians favoritblomma. Det var även vad hon la på Bertils grav.
 

DET BRITTISKA ARVET

Kommer det att märkas?

– Det får man se på lördag. När drottning Louise, gift med Gustav VI Adolf, dog var kistan insvept i den svenska flaggan, men även halva i den brittiska, säger Roger Lundgren.

– Jag tror att det kommer att vara ett fint val av psalmer och sånger som ger en koppling till London, där hon bodde som vuxen, säger Jenny Alexandersson.
 

BEGRAVNINGSOFFICIANT

– Det är svårt att säga vem det kommer att bli. De har ju en överhovpredikant som har varit biskop i Skara, Lars-­Göran Lönnermark. Nya kyrkoherden Michael Bjerkhagen ­installerades för bara en månad sedan. Han var en ­personlig vän till prinsessan Lilian och kommer förmodligen att ­finnas med ­under begravningen, säger Roger Lundgren.
 

LIT DE PARADE, FREDAG

– De har enligt tradition ofta lit de ­parade i samband med begravningen, en möjlighet för allmänheten att visa sin respekt. Viktigt att påtala att lit de parade inte har någon svensk översättning, det är inte skandinavisk tradition med öppen kista, säger Roger Lundgren.

GRAVPLATS

På kungliga begravningsplatsen i Hagaparken vilar flera ur Bernadotte-ätten, bland annat Gustav VI Adolf och drottning Louise. Lilian ­kommer att ­begravas bredvid prins ­Bertil.

– Prins Bertil har ingen vanlig gravsten, det är ett stort stenblock, mer som en sarkofag där troligen hon också kommer att vila, säger Roger Lundgren.

”Får samma högtidliga avsked som Bertil”

När prins Bertil begravdes fylldes Slottskyrkan av kungliga släktingar och toppolitiker.

Experter menar att prinsessan Lilian kommer att få samma högtidliga avsked.

– Den kommer nog att se ut som på prins Bertils begravning, säger hovexperten Roger Lundgren.

Kungafamiljen satt i gyllene stolar till höger. Till ­vänster satt partiledare och statsministern.

Resten av Slottskyrkan fylldes med släkt, privata vänner, riksdagsledamöter och landshövdingar.

Efter prins Bertils begravning gick kortegen från Slottsbacken vidare till ­Haga.

Enligt Roger Lundgren kommer prinsessan Lilians begravning att bli lika storslagen och kistan kommer vara insvept i den svenska flaggan.

Tänkbara gäster är Lill-Babs, Martin Stenmarck, ­Lisa Nilsson och Roger ­Moore, menar han.

Sara Lodin