Brottsmisstänkt häkteschef fick nytt chefsjobb

NYHETER

I oktober 2011 mördades vårdaren Karen Gebreab, 24, på Huddingehäktet.

28-åriga Erik Ljungström dömdes för mordet - och fyra häkteschefer misstänks för arbetsmiljöbrott och vållande till annans död i samband med dödsmisshandeln.

Ändå har en av inspektörerna befordrats och vikarierar sedan förra året som högsta chef på häktet, avslöjar Dagens Nyheter.

Foto: PRIVAT
Karen Gebreab slogs ihjäl av en intagen.

Den tredje oktober 2011: vårdaren Karen Gebreab, 24, mördas brutalt av den ökända våldsbrottslingen Erik Ljungström, 28, på häktet i Huddinge. Ljungström döms för mord, men fortfarande utreds kriminalvårdens ansvar i händelsen. Karen Gebreab var helt ensam med Ljungström vid händelsen och sedan den 20 februari i år är fyra häkteschefer misstänkta för arbetsmiljöbrott och vållande till annans död.

Starka reaktioner

Nu avslöjar Dagens Nyheter att en av de brottsmisstänkta cheferna har befodrats. Sedan 2012 arbetar hon som ställföreträdande kriminalvårdschef på häktet, med ansvar för personalfrågor. 

Något som väcker starka reaktioner.

– Folk är skitförbannade på häktet i Huddinge, säger en källa till DN.

”Helt absurt”

Karen Gebreabs bror Mathias kallar Kriminalvårdens agerande absurt, rapporterar DN.

– Jag vet inte vad den kvinnan har haft för roll i Karens mord, men det är absurt att hon ska befordras. Jag hoppas att de som är ansvariga blir fällda och att vi i familjen får någon form av upprättelse, säger han till tidningen.

Även facket har reagerat på uppgifterna och ska nu ta upp frågan med ledningen.

– Arbetsgivaren har känt till vilka som utredningen handlat om, så rent moraliskt har det inte varit riktigt bra, tycker jag, säger Markku Murtosaari, huvudskyddsombud på Kronobergshäktet i Stockholm, till DN.

Fortfarande ensamma

Efter mordet har nya riktlinjer införts på häktet, men enligt facket fortsätter ensamarbetet i hela landet.

– Grundproblemet har man inte gjort någonting åt, och det är ju det att vi är för få. Vad man gjort är att man skrivit nya instruktioner men det går inte att följa dem om verksamheten ska flyta på, säger Markku Murtosaari.