Så jagar polisen nätmobbaren

"Flera personer som utsatts"

NYHETER

Polisens tekniker läser den döda flickans chattmeddelanden.

Men den misstänkta mobbarens nätalias kommer inte att lämnas ut.

– Det skulle förstöra utredningen, säger åklagare Pia Åsberg till Aftonbladet.

I fredags morse steg en 13-årig flickan från Kumla ut framför tåget och tog sitt liv. Snart utredde polisen brott knutna till självmordet som ska ha inträffat efter en tids nätmobbning.
Under måndagen har polisen jagat en person som kan ha pressat flickan med sexuellt material där hon förekommer.
Under måndagsmorgonen tog åklagare Pia Åsberg över utredningen och rubricerade brottsmisstankarna mot en ung man som “utnyttjande av barn för sexuell posering”. Ett brott som kan ge fängelse. Men under eftermiddagen öppnade hon för en skärpt rubricering som kan ge upp till sex års fängelse. Enligt henne kan fler flickor ha fallit offer för samma förövare.

”Fler offer”

– Jag tänka mig att det är flera personer som utsatts för den här personen.

Hittills har en annan ung flicka identifierats som offer för nätmobbningen som ska ha utförts av ett konto tillhörande en pojke i 15-årsåldern.

Mats Nylén, informatör på Örebropolisen bekräftar att det finns minst ett till offer för nätmobbningen, också en ung flicka.

– Det handlar om hot och trakasserier.

Tidigare har polisen uppgett att den misstänkta personens nätalias kan lämnas ut för att ”varna och förebygga”. Men vid lunchtid på måndagen konstaterade åklagare Pia Åsberg att så inte blir fallet.

– Det kommer inte att ske nu. Det skulle förstöra utredningen.

Virtuell gisslansituation

Under helgen har polisen spårat IP-adresser och internetkonton som lett dem till en misstänkt förövare som kan ha utsatt minst en annan flicka för liknande brott.

– Man har fått dem att posera för bilder och film, sen hotar man dem till att göra saker, annars händer något, säger Mats Nylén på Örebropolisen.

Den misstänkta personen uppges vara i 15-årsålder och just nu läser polisens tekniker den döda flickans chattloggar i jakt på information om vad som drev henne till att ta sitt liv.

Hatsajter fylls med kärlek

De sajter där flickan tidigare mobbats flödar nu över av nätkärlek. De fylls av tusentals inlägg från personer som vill uttrycka sympati för flickan som hoppade framför tåget.
Men bland de kärleksfulla inläggen finns också frågor om hennes misstänkta mobbare:
”Vem fan är du?”.

FAKTA

Utnyttjande av barn för sexuell posering

Brottet begås när någon får ett barn under femton år att posera sexuellt.

Grovt är det när det gjorts i större omfattning eller gett betydande vinster för gärningsmannen eller inneburit "hänsynslöst utnyttjande av barnet".

Källor: NE.se, notisum.se, lagen.nu

ARTIKELN HANDLAR OM