Polisen utreder olyckan internt

Tidigare fyrhjulingar var olagliga - gårdagens olycka internutreds

NYHETER

Efter gårdagens dödsolycka stoppar nu Stockholmspolisen sina fyrhjulingar i trafiken.

– Det är ett beslut för att vara helt på den säkra sidan så att inget är fel på fordonen, säger Varg Gyllander, presstalesman på Stockholmspolisen.

Polisen i Stockholms län har tills vidare infört ett stopp för medarbetarna att köra fyrhjulingar. Bakgrunden är olyckan på måndagen då en polisman avled efter att ha kört över kajkanten vid Norr Mälarstrand i Stockholm med en fyrhjuling.

– Det är jättebra. Vi måste utreda om det var ett fel eller den mänskliga faktorn som orsakade olyckan, säger Åke Rimborn, chef på trafiksektionen vid Söderortspolisen, där den omkomna polismannen arbetade.

Olyckan utreds

I dag finns det fyra stycken fyrhjulingar hos Stockholmspolisen och de får inte användas innan olyckan är utredd, enligt beslutet av biträdande länspolismästaren Ulf Johansson.

– Det är ett beslut för att vara helt på den säkra sidan så att inget är fel på fordonen, säger Varg Gyllander, presstalesman på Stockholmspolisen.

Hade utbildning

Fyrhjulingarna i Stockholms län är utplacerade på de olika närpolisområderna. En finns i Roslagen, en i Nacka och ytterligare två stycken i Söderort. Enligt Christer Birgersson, biträdande avdelningschef på personal- och utvecklingsavdelningen vid polisen, hade den omkomna mannen genomgått de nödvändiga utbildningarna för att få framföra fordonet.

– Mannen som omkom var en van trafikpolis och hade utbildning, säger han.

Tidigare fyrhjulingar olagliga

Aftonbladet har tidigare skrivit om att polisens fyrhjulingar varit olagliga. Den motorstrypning som fordonen levererats med togs 2012 bort på ett antal fordon i Stockholm - och maxfarten var uppe i 110 kilometer i timmen. När uppgifterna blev kända slog polisfacket larm och maskinerna kördes till verkstad för åtgärd.

Fyrhjulingen som var inblandad i gårdagens olycka ska dock ha varit korrekt inställd.

– Vi undersökte det här på morgonen, säger Christer Birgersson.

Olyckan utreds nu internt hos polisen.