Stor razzia i våldets stad

15 personer med gängkopplingar gripna i Köpenhamn

Razzia. I en samordnad razzia slog polisen i Köpenhamn till mot 42 olika adresser och kunde gripa 15 personer.
NYHETER

I morse slog polisen till i ett försök att stävja den senaste tidens eskalerande våldsspiral i Köpenhamn.

I en samordnad razzia slog man till mot 42 olika adresser och kunde gripa 15 personer.

– Med dagens aktion sänder vi gängen en tydlig signal, säger Jørgen Skov på Köpenhamnspolisen till BT.

Den stora polisiära aktionen sattes i verket klockan 8.25 i morse. Razzian var en koordinerad insats och uniformerad polis från Nordsjællands Politi, Københavns Vestegns Politi, insatsgruppen Task Force Øst och Københavns Politi deltog.

”Innebär fara för grannar”

Polisen har, enligt Ekstrabladet, gripit 15 personer under morgonen och förmiddagen.

– Med dagens aktion sänder vi gängen en tydlig signal att vi under inga omständigheter kan acceptera en våldsam konflikt, som innebär fara för grannar och medborgare, säger operationsledaren Jørgen Skov på Köpenhamnspolisen till BT.

Sedan den 11 januari i år har Köpenhamnsområdet skakats av ett fullskaligt gängkrig och åtskilliga skottlossningar och knivdåd har inträffat. Enligt tidningen Ekstrabladet har totalt över 50 skott avlossats i tättbebyggt område och flera personer har dödats eller blivit allvarligt skadade.

Vild skottväxling på Nørrebro

I förra veckan, i måndags, avlossades sex skott i Herlev utanför Köpenhamn. Några timmar senare sköt någon 15-20 skott med automatvapen mot Bandidos klubbhus i förorten Hvidovre.

I fredags blev en man skjuten i handen i Herlev och natten till lördag avlossades sju skott mot en 26-årig man i Birkerød i norra Köpenhamn. Han blev dock inte träffad av något skott. På söndagen small det igen. Enligt danska medier avlossades det omkring tio skott på Lundtoftegade i stadsdelen Nørrebro i innerstaden.

Enligt Ekstrabladet föregicks den senaste skottlossningen på Nørrebro av ett våldsamt slagsmål på öppen gata. Tre män stannade till i en BMW och gick till angrepp mot en ensam man med slag och sparkar. Enligt uppgifter till tidningen anlände lite senare en stor grupp beväpnade män och en vild skottväxling utbröt. Polisen hittade kulor i såväl parkerade bilar som i husväggar.

”Övervakar grupperingarna mycket noga”

Men nu har polisen fått nog. Man har sedan tidigare upprättat särskilda visitationszoner och i morse sattes den stora operationen mot gängen i verket.

– Vi griper personer som har deltagit i de våldsamma sammanstötningarna. Vi övervakar grupperingarna mycket noga och vi kommer att slå ner hårt på all kriminalitet som kan relateras till gängen, säger Jørgen Skov till BT.

Enligt källor till Ekstrabladet är det framförallt gänget LTF, Loyal to familia, från Nørrebro och ett gäng från förorten Bagsværd som polisen riktat in sig på.

Enligt uppgifter till tidningen är det dessa två gäng som legat i öppen konflikt med varandra den senaste tiden.

Gängen mer våldsamma i Danmark

Stefan Sinteus, chef för Länskriminalpolisen i Skåne, berättar att man på den svenska sidan har koll på vad som händer på andra sidan Öresund.

– Vi har ju också gängproblematik men gängen är mycket mer våldsamma i Danmark. Här i Sverige har de inte gått på polisen men det har de gjort där, säger han.

Sinteus berättar att de kriminella nätverken samarbetar över landsgränserna.

– Det är klart att de har kontakter. När det hänt något så mobiliserar de snabbt, det har vi sett tidigare.

Men än så länge finns det ingenting som tyder på att den våldsamma konflikten i Köpenhamn har spridits till Malmö eller Helsingborg.

FAKTA

Fem skottlossningar den senaste veckan

I måndags förra veckan avlossades sex skott i Herlev utanför Köpenhamn.

Lite senare samma dag sköt någon 15-20 skott mot Bandidos klubbhus i förorten Hvidovre.

I fredags blev en man skjuten i handen i Herlev.

Natten till lördag avlossades sju skott mot en 26-årig man i Birkerød i norra Köpenhamn. Han blev dock inte träffad av något skott.

I söndags avlossades det omkring tio skott på Lundtoftegade i stadsdelen Nørrebro i innerstaden. Minst tre vapen användes i skottväxlingen.

Källor: Ekstrabladet, BT