Vargen tog Hans hundar

Foto: PRIVAT
Hans Lindstedt, 65, fick båda sina hundar, Vilma, 9, och Malia, 11,  dödade när de rastades på gården
NYHETER

FÄRILA. Vargar sätter skräck bland hundägare och småbarnsfamiljer i Färila, Hälsingland.

Tre sällskapshundar har dödats och en fjärde skadats senaste veckan.

Nu ansöker de drabbade om skyddsjakt på vargarna.

Hans Lindstedt, 65, fick båda sina hundar, Vilma, 9, och Malia, 11,  dödade när de rastades på gården.

– De var två familjemedlemmar och mitt liv har drastiskt förändrats då mina barn inte längre  törs komma hit med barnbarnen, säger Hans när Aftonbladet besöker hans gård.

Inlagan till länsstyrelsen om skyddsjakt är känslosam läsning.

”Jag fattar inte att mina hundar är borta utan väntar att de ska krafsa på dörren. Jag ställer ner mat och vatten till dem utan att förstå att de är borta. Jag gråter floder så gammal jag är”, skriver Hans.

Han bor med hustrun i byn Åbo utanför Färila.

”Såg något ligga på åkern”

I tisdags släppte han ut hundarna på sin gård för att rastas. Men de kom aldrig tillbaka och krafsade på dörren för att komma in som det brukade

– Hustrun såg något ligga på åkern och åkte dit på skidor. Där låg Malia död och delvis uppäten. Av Vilma syntes bara blodspår i snön när vargarna dragit iväg med henne, säger Hans.

Hans framhåller att han absolut inte är rovdjurshatare trots  att han även drabbades för två år sedan. Då förstörde en björn alla hans bikupor på gården.

– Jag tycker vi ska ha rovdjur men absolut inte i bostadsområden. Vi måste kunna vara trygga på landet också.

– Även grannen Rickard Larsson, 35, fick sin sällskapshund, Eddi, 3, dödad av vargar samma dag.

Eddi rastades lös på gården när han plötsligt var försvunnen.

– Vi hittade blod och hårrester efter honom 40 meter från vårt hus. Det här är obehagligt. Vi har två barn på fyra och sex år. De får inte leka ute på gården själva längre, säger Rickard.

Sent på lördagskvällen attackerade  varg en fjärde hund som dock klarade sig med mindre skador på ett ben efter att hundägarna lyckats skrämma bort vargen genom sin närvaro.

Enligt vargspårare  tros det handla om två ungvargar.

Bojkottar vargmöte

Länsstyrelsen har kallat till möte i Färila i kväll om vargproblemen. Även jägareförbundet, polisen och LRF är inbjudna.

Men Hans Lindstedt kommer inte att närvara.

– Nej, det är för sent. Jag vill inte delta i ett spektakel där länsstyrelsen söker stöd och styrka genom att informera och försöka skjuta över ansvaret på oss boende i glesbygden, säger han.