Kritiseras av sina kollegor

Möte på redaktionen efter Josefssons strid med Maria Sveland

1 av 2 | Foto: ANDERS DEROS
Pressad på SVTUnder hela helgen riktades kritik mot Janne Josefsson på ”Uppdrag gransknings” redaktion uppger ­tidningen Journalisten. I måndags hölls ett internt möte för att vädra åsikterna. ”Det har refererats på ett konstigt sätt hur jag var. När jag redogjorde för hur det var tror jag de flesta var nöjda”, säger Josefsson om diskussionen.
NYHETER

Debattbråket mellan ­Janne Josefsson och ­Maria Sveland har flyttat in i SVT-huset.

I måndags kritiserades Josefsson i ett internt ­möte på ”Uppdrag gransknings” redaktion, uppger tidningen Journalisten.

– De hade ju inte varit där utan gått på det som skrivits i tidningarna, ­säger han till Aftonbladet.

Debatten ”Late night show” på Grävseminariet i Göteborg i förra veckan skulle bli en ”bred diskussion”, men urartade i en ­infekterad strid.

Huvudpersonerna, journalisterna Janne Josefsson och Maria Svealand, har i efterhand gett helt skilda versioner av striden.

”Tog svar på frågor”

Enligt Sveland var Josefsson ursinnig och gick ögonblickligen till attack mot henne. ”Jag blev utsatt för osynliggörande, påförande av skuld och skam, dubbelbestraffning och förlöjligande”, skriver hon på sin blogg.

Enligt Josefsson tog han tillfället i akt att få svar på några frågor ”som ingen annan journalist besvärat sig med att ställa till Maria ­Sveland”, skriver han på SVT Debatt.

Nu har flera av Janne ­Josefssons kollegor på ”Uppdrag granskning”-­redaktionen kritiserat hans agerande mot Maria Sveland. Enligt tidningen Journalisten började kritiken redan i lördags och under måndagen hade redak­tionen ett internt möte.

– Det var en relativt stor diskussion och det fanns åsikter åt alla håll. Det är klart att många funderar på hur det här påverkar uppfattningarna om ”Uppdrag granskning” framför allt, säger reportern Nicke ­Nordmark till Journalisten.

Förklarade själv

Janne Josefsson bekräftar att det har varit ett internt möte där ”någon eller några tyckte saker”.

– Men de hade ju inte ­varit där utan gått på det som skrivits i tidningarna.

Var det en livlig diskussion?

– Nej, det tycker jag absolut inte. Det har refererats på ett konstigt sätt hur jag var. När jag redogjorde för hur det var tror jag att de flesta var nöjda. Annars får vi väl be någon träda fram och säga om den fortfarande är kritisk.

SVT:s programchef ­Mette Friberg vill inte ­uttala sig om mötet eller om kritiken mot Josefsson.

– Om vi har interna diskussioner så är det inget jag går ut i medier och pratar om, säger hon till Journalisten.

Debattbråket i Göteborg

Under den årliga sammankomsten för grävande journalister, Gräv, i Göteborg hölls en debatt om ”gränser och gränslöshet”. Bland annat skulle man diskutera ­näthat. Deltagarna var Janne Josefsson, Maria ­Sveland, Robert Aschberg, Britt-Marie Mattson, Frida Boisen och Täppas Fogelberg.

Debatten urartade och till slut bröt journalisten Sofia Mirjamsdotter i publiken, in och sa att tre ”gubbslem” hoppat på Sveland. Ett uttalande som hon nu ångrar.

Efter debatten har en våg av inlägg publicerats om den hätska stämningen. Josefsson har gett sin version av händelsen på SVT Debatt. Han skriver bland annat att han var ute efter att ifrågasätta Svelands uttalande om att man måste ”våga vägra debattera”.

Sveland menar å sin sida att hon blivit inbjuden till ett ”samtal under trevliga förhållanden” som urartade i manlig härskarteknik.

15 journalister anklagade senare arrangören för att den urspårade debatten inte avbröts. Bland annat riktades kritik mot moderatorn Sara Wennerblom Arén för att hon inte stoppade påhoppen på Maria Sveland.