Inte första gången bensintjuvar dör

NYHETER

I går dog två unga bensintjuvar då polisen jagade dem.

I oktober stal en annan ung man bensin, jagades av polisen – och dog.

– Det finns inga paralleller mellan de här fallen, säger Uppsalapolisens Christer Nordström till Aftonbladet.

Åklagare vid riksenheten för polismål inledde i går förundersökning mot Uppsalapolisen, efter beslutet om att öppna Hjulstabron för att få stopp på två män i 20-årsåldern som smitit från bensinnotan.

Männen körde av bron och omkom.

Enligt SVT:s ABC-nyheter var det inte första gången det hände. I oktober i fjol dog en annan ung man som stulit bensin, efter att ha jagats av polisen i Uppsala.

Den 20-årige mannen följdes efter av polisen, då hans bil körde av väg 288 vid Rasbo utanför Uppsala. Bilen voltade och började brinna. Mannen brännskadades svårt och avled av sina skador på Akademiska sjukhuset.

"Ingen parallell"

Uppsalapolisen presstalesman Christer Nordström uppger för Aftonbladet att fallet i höstas inte borde kopplas.

– Vi fick larm om pågående dieselstölder från vägmaskiner vid ett vägbygge. En patrull skickades ut och när man körde in på en mindre väg vid bygget möter man en bil. Patrullen vände och såg att bilen försvann på väg 288. Bilen släckte sina lysen och syntes inte till och de hann aldrig efter. Då kör han av vägen och det blir en brand.

– Jag ser ingen parallell mellan den här händelsen och den tragiska händelsen på bron, mer än att båda är tragiska händelser. Det kom aldrig så långt som till en jakt. Släcker man lysena på bilen när det är kolsvart och åker av – det kan rimligtvis inte vara polisens ansvar. Det skickades till riksenheten för polismål, men kom tillbaka utan att utredning inletts. Det fanns ingen brottsmisstanke.

Har debriefing

– I det traditionella polisarbetet är det inte ovanligt att en del väljer att inte stanna utan att sticka. Det är ett val som föraren gör. Då måste polisen göra ett val. I det här fallet, om polisen svänger mot Alunda är det inte rimligt att polisen svänger höger mot Uppsala. Bilen kan vara värd att kontrollera, och ofta när vi har stoppat en bil även vid ett "lågt ingångsvärde", har vi hittat stöldgods och bevis för grövre kriminalitet, säger Nordström till Aftonbladet.

Hur är stämningen hos er nu med tanke på Hjulstafallet?

– Arbetet måste gå vidare. Självklart är vi beredda på kritik. Gör vi fel och det konstaterats att vi brustit är det fullt rimligt att vi får kritik. När en sådan här allvarlig händelse inträffar vore det konstigt om det inte blev ett samtalsämne på arbetsdagen. Vi samtalar och tar hand om varandra. Vi har våra debriefingar och har handlingsprogram för dem som varit aktiva – jag tänker på patrullen som var först på plats.