Skolan kan straffas för flickans död

Skolinspektionen i krismöte – har utrett 13-åringens skola sedan 2008

1 av 4 | Foto: Conny Sillén
Ett berg av blommor, ljus och hälsningar till den 13-åriga flickan som tog sitt liv.
NYHETER

I fredags tog en 13-årig flicka från Kumla sitt liv.

Nu har Skolinspektionens högsta ledning hållit krismöte om flickans skola.

Kommunen riskerar vite på hundratusentals kronor.

– Man kan se en koppling, säger Gunnar Olausson på Skolinspektionen till Aftonbladet.

Den nu döda 13-åriga flickans skola har utretts sedan hon gick i andra klass. Mängder av anmälningar har gjorts av föräldrar till skolans elever.

Trots det har skolan inte löst problemen.
Redan 2008 utredde Skolinspektionen Kumla kommun och flickans skola. Då uppdagades att många elever inte gick till skolan.

– Men man kan se en koppling till de här andra frågorna. En skola där eleverna väljer att inte gå indikerar att det är saker som inte fungerar. Det är inte svårt att se att det kan hänga samman med att det är otryggt, säger Gunnar Olausson, enhetschef på Skolinspektionen i Linköping som utrett den avlidna flickans skola.

Inte löst problemen

Under Skolinspektionens möte på onsdagsmorgonen träffades myndighetens chefsjurist och flera andra nyckelpersoner för att diskutera Kumla kommun och den avlidna flickans skola med vilken de haft ett öppet ärende i två års tid – utan att skolan löst problemen.
Nu kan det bli fråga om vite på hundratusentals kronor eller tvångsåtgärder för kommunen och skolan.
Ni har utrett skolan för att elever inte vill gå dit sedan 2008 och nu tar en flicka livet av sig efter att hon själv pekat ut mobbning och hot. Vilken koppling ser du?
– De där absoluta kopplingarna är svåra att föra i bevis. Men man kan anta att det finns ett samband. Det finns brister i skolan som till slut lett vidare. Men då spekulerar vi, vi vet inte med säkerhet vad som utlöst det ena eller det andra. Men uppenbart är att den här skolan under lång tid haft problem, säger enhetschef Gunnar Olausson på Skolinspektionen till Aftonbladet.

Ska besöka skolan

Robin Lapidus är kommunikationschef på Skolinspektionen och satt med under onsdagens krismöte. Han menar att åtgärderna kommer komma redan i nästa vecka
– Vi kommer åka tillbaks till kommunen och skolan och intervjua och ta reda på hur situationen är, sen kan vi fatta beslut om vilka åtgärder vi kräver.
Föräldrar till elever på skolan har anmält i fem års tid – När kan de märka förbättringar?
– Det kan jag inte svara på, det är huvudmannens ansvar.

FAKTA

Anmäla till Skolinspektionen

Skolinspektionen är en statlig myndighet med ansvar för att bland annat granska Sveriges grund- och gymnasieskolor.

Du kan anmäla en skola om du misstänker att den bryter mot lagen. Men om myndigheten utreder din anmälan kan det ta upp till ett halvår innan du får svar.

Källa: skolinspektionen.se