Hudcancern ökar explosionsartat

Professorn: ”Folk struntar i riskerna”

NYHETER

Hudcancern ökar explosivt i Sverige.

Orsaken:

Svenskarnas envisa solande.

– Folk är medvetna om riskerna, men struntar i dem, säger Yvonne Brandberg, professor i vårdvetenskap.

För knappt ett år sedan sökte Anneli Fredriksson läkare på grund av en envis huvudvärk. När hon ändå var där, passade hon på att fråga om en leverfläck som hade förändrats.

– Den såg konstig ut.

Fläcken togs bort och knappt två veckor senare kom beskedet: elakartad hudcancer, malignt melanom.

– Eftersom min man har behandlats för cancer så var det inte ett så infekterat ord, men jag fick ändå en chock när jag själv drabbades.

Hudcancer ökar mest

Anneli Fredriksson är inte ensam. Antalet fall av cancer ökar snabbt i Sverige och snabbast av dem alla ökar antalet fall av hudcancer, framför allt malignt melanom.

Enligt siffror från Cancerfonden som presenterades på onsdagen ökade antalet fall av malignt melanom med 18 procent mellan 2010 och 2011. Kvinnor drabbades värst. Bland dem var ökningen hela 22 procent.

– Även om man ska vara försiktig med att stirra sig blind på enstaka år så är det en anmärkningsvärd ökning, säger Elizabeth Johansson, sakkunnig på Cancerfonden.

Soldyrkande svenskar

Orsaken, säger Yvonne Brandberg, professor i vårdvetenskap vid Karolinska institutet, är svenskarnas envisa solande.

– Folk är väl medvetna om riskerna, men struntar i dem. I flera årtionden har vi nu haft det här beteendet och solvanorna har inte förändrats.

Men som svensk måste man väl få unna sig lite sol, eller?

– Självklart och det är inte konstigt, när man lever en stor del av året i mörker, insvept i kläder. Men man bör känna till riskerna.

Solskyddsfaktor, då?

– Den riskerar att bli en falsk trygghet och ska endast ses som ett komplement. Skyddande kläder och att vistas i skuggan är bäst, eller före elva eller efter klockan tre i solen. Folk blir irriterade, men min roll är att säga som det är.

Dödar fler än trafiken

Problemet, säger hon, är att sjukdomen är farlig. 2011 dog 486 svenskar i malignt melanom, betydligt fler än de 319 personer som omkom i trafiken samma år.

Anneli Fredriksson vet inte varför just hon drabbades. Hon solar inte. En stor, fyra centimeter djup, bit av den berörda huden togs bort. Nu går hon på kontroller och ska göra så i fyra år till.

– Jag är ju inte dummare än att jag inser att cancern kan komma tillbaka.