Jessicas dotter lurades på nya ”sexsajten”

Nätpedofiler jagar flickor på ny sajt

1 av 2 | Foto: JERKER IVARSSON
Jessica, mamma till en 13-årig flicka som blivit kränkt på nätet.
NYHETER

Nätgromning, som 13-åringen i Kumla utsattes för, pågår ständigt på internet.

Nu rasar föräldrar mot en ny sajt där unga trakasseras med grova sexfrågor - under anonymitet kan vem som helst fråga om vad som helst.

– Där de unga tjejerna finns på internet, där finns också ”groomarna”, säger Jörgen Lindeberg på Rikskriminalpolisen.

Med anledning av självmordet i Kumla diskuterade Jessica Nyström, 37, nätmobbning med en väninna. Kompisen berättade för henne om en ny internetsajt som hennes dotter hade använt.

– Jag upptäckte efter samtalet att även min egen dotter hade ett konto på sajten och gick in på den via en länk.

Jessica fick en chock när hon kom in på sin 13-åriga dotters konto på den nya sajten.

– Det var det vidrigaste jag har sett, säger hon.

”Riktigt äckligt”

Sajten är uppbyggd kring en oskyldig fråga-svar-modell. Men frågorna till hennes dotter och till väninnans barn, ställda av anonyma okända personer, var långt ifrån oskyldiga.

– Det var frågor om var de bodde, vilken skola de går på, vad de har för bh-storlek, om de är oskuld, om de gillar oralsex, om de gillar analsex. Det var riktigt äckligt, säger Jessica Nyström.

Även mobbning och förolämpningar förekommer frekvent på sidan, som de senaste veckorna blivit populär bland unga tjejer.

– Typ alla mina kompisar har ett konto där, därför skaffade jag också ett, berättar Jessicas dotter.

Hon vet inte vem det är som har skrivit alla snuskiga frågor.

– Jag trodde först att det var mina kompisar. Men mina vänner skulle aldrig fråga efter mejladress, telefonnummer, bilder, namn, skola och allt det där, säger hon.

Polisanmälde sajten

Hon avslutade sitt konto och hennes mamma Jessica Nyström gick till polisen och gjorde en anmälan.

Jörgen Lindeberg, expert på gromning på Rikskriminalpolisen, kan inte yttra sig specifikt om den nya sajten men han berättar att männen som tar kontakt med unga flickor i sexuellt syfte finns överallt på internet där barnen finns.

– Det är svårt att ge generella svar men gromning som fenomen pågår hela tiden. Vissa av männen har falska identiteter, de kan uppge att de är modefotografer eller andra saker. Andra är mer rakt på sak och frågar direkt om de kan få nakenbilder.

”Online hela tiden”

Det finns ingen aktuell statistik på om huruvida gromning har ökat.

– Men en klar trend är att anmälda fall på smarta telefoner och surfplattor har ökat, säger Jörgen Lindeberg.

Han har inga specifika råd om hur man kan skydda sina barn.

– Det låter kanske som en klyscha men kommunikation är det viktigaste. För barnen i dag finns det ingen gräns mellan offline och online som det fanns förr när man kanske bara hade en dator hemma. De är online hela tiden.

FAKTA

Förbjudet sedan 2009 i Sverige

Ordet gromning kommer från engelskans "grooming" som betyder "sköta, ansa, rykta, förbereda".

Gromning innebär att vuxen tar sexuell kontakt med ett barn, skapar känslomässiga band med barn i syfte att sänka barnets hämningar inför sexuella övergrepp mot barnet, eller i sexuellt syfte arrangerar ett möte med barn.

Gromning är förbjudet i Sverige sedan den 1 juli 2009.

I brottsbalkens paragraf 10a står det:  Den som, i syfte att mot ett barn under femton år begå en gärning för vilken straff föreskrivs i 4, 5, 6, 8 eller 10 §, träffar en överenskommelse med barnet om ett sammanträffande samt därefter vidtar någon åtgärd som är ägnad att främja att ett sådant sammanträffande kommer till stånd, döms för kontakt med barn i sexuellt syfte till böter eller fängelse i högst ett år.

ARTIKELN HANDLAR OM