Nordkoreas ledare utsatt för mordförsök

Kim Jong-Un attackerades i Pyongyang i fjol

1 av 4 | Foto: AP
Kim Jong-Un.
NYHETER

Nordkoreas diktator Kim Jong-Un har utsatts för ett mordförsök.

Förra året höll en maktkamp inom militären på att kosta honom livet.

– Eldstrid utbröt i centrala Pyongyang, säger en källa.

Sydkoreanska underrättelsekällor uppger att Kim Jon-Un trappar upp tonen mot omvärlden efter att han utsatts för ett mordförsök.

I fjol ska eldstrid ha utbrutit i ett försök att ta livet av Nordkoreas ledare, skriver sydkoreanska tidningen JoongAng Ilbo.

– Myndigheterna ser allvarligt på attacken eftersom mordförsöket skedde i centrala Pyongyang och inte under en av Kims resor utanför huvudstaden, säger en källa till tidningen.

Intern maktkamp

När attentatet ska ha skett exakt eller vem som ligger bakom detta vill källan inte uppge. Men säger att det hänger ihop med en intern maktkamp inom militären som nu fått Kim Jong-Un att försöka cementera sin makt i landet genom att hota världen med kärnvapenattacker.

Attentatet mot ledaren ska hänga ihop med general Kim Yong-chol fall och uppgång, enligt tidningens källor.

Han uppges vara inblandad i en kamp om att ta över den myndighet i Nordkorea som bevakar landets operationer i grannlandet.

Kim Yong-chol ska ha tagit på sig ansvaret för den striden som mynnade ut i regelrätta strider och har sedan dess förlorat i rang, skriver JoongAng Ilbo.

– De som degraderades då kan vara delaktiga i mordförsöket, säger en källa till tidningen.

Ledaren har en trestegsplan

Enligt deras källor ska Kim Jong-Uns upptrappade tonläge hänga samman med dessa händelser. Analytiker tror att ledaren allierar sig med de militärer som förespråkar hårda tag för att ena sin regim och skapa enighet i landet.

Kim Jong-Un uppges ha en trestegsplan för att lyckas med detta.

Det första är just hotet mot omvärlden. Det andra är att tvinga utlänningar att lämna Nordkorea och i det sista steget uppges vara en terrorattack mot Sydkorea, skriver JoongAng Ilbo.

– Kim Jong-Un vill inte starta ett krig. Han vill bara öka spänningarna för att ena sitt folk och hitta en väg genom de allt hårdare sanktionerna, säger tidningens källa.