Varnar för nya ’isdygn’

Köldchocken stannar: ”Står sig mars ut”

NYHETER

Snön ställde till rejäla problem i trafiken i går – och mer är på väg.

Samtidigt varnar meteorologerna för nya isdygn när ryss­kylan fortsätter att belägra ­Sverige.

– Det kommer hålla i sig ­månaden ut, säger Martin ­Hedberg på Klart.se

Just nu är det i snitt 10 grader kallare än normalt i hela landet – och superkylan är här för att stanna. Meteorologen Martin Hedberg varnar för att det kan bli ett nytt ”isdygn” under nästa vecka.

När det som bäst började värma på med vintersolen slog kylan till igen. Sedan helgen har det varit riktigt kallt i hela landet och det kommer med stor sannolikhet att fortsätta så månaden ut.

Solmöjligheter

– Det ligger ett högtryck över Ryssland som har spritt sig över Skandinavien och Europa. Polarjetströmmen ligger längre söder­ut än den brukar, vilket gör att det är kallt i södra Europa, säger Per­erik Åberg, meteorolog på SVT.

Ovädret som i går ställde till det för bilisterna på vägarna i ­Götaland avtar i dag och det finns goda möjligheter till sol. För Svealand och södra Norrland väntar lättare snöfall, men efter det kan det spricka upp.

– I Norrland kan det bli en del snöfall, framför allt i Lapplandsfjällen. Vid kusten är det större molnchanser, säger Marcus Sjöstedt, meteorolog på SMHI.

Rejält snöfall

Resten av veckan kommer att bli kall med minusgrader i hela landet. Endast västkusten kan få några få plusgrader.

– Det är ett rejält kallutbrott det här, vi ser inga plusgrader i sikte, säger Marcus Sjöstedt.

Nästa vecka kan ett rejält snöfall vänta. Flera nederbörds­områden ligger nu nere över kontinenten och de kan tryckas upp över södra Sverige.

– Men det är svårt att veta, man kan säga att vädret är lite galet, säger Johan Groth, meteorolog på Storm Geo.

Minusgrader i hela landet

I söndags upplevde Sverige något väldigt ovanligt, ett så kallat isdygn. Hela landet hade minusgrader under ett helt dygn. Det är väldigt ovanligt – men kan upprepas de närmaste dagarna.

– Det kan ske nu i veckan. Det är låga temperaturer för årstiden just nu, nästa vecka blir det någon grad varmare, säger Martin Hedberg.

Köldåret 1888

I år är det exakt 125 år sedan stora delar av Sverige fick uppleva en av de allra kallaste marsmånaderna vi känner till, enligt SMHI.

Rekordet i Götaland sattes den 16 mars 1888 då Viredaholm i Småland uppmätte –37 grader.

I Uppsala låg dygnsmedeltemperaturen i mars på rekordlåga –11,2. Kallast var den 6 mars med minus 32,1.

Den extremt kalla marsmånaden följdes ­sedan av en mycket kall april medan maj bara blev kall eller mycket kall.Källa: SMHI (TT)

Isdygn

När dygnets temperatur är under noll grader överallt drabbas vi av ett ”isdygn”.

Fenomenet brukar inträffa några få gånger varje vinter, men är extremt ovanligt i mars.

Sedan 1961 har det förekommit 270 isdygn i Sverige, men endast 14 under mars månad. Sex inträffade i början av mars 1987 och fem 1971.

Det allra kallaste isdygnet inträffade under den extrema köldchocken januari 1987, då landets maxtemperatur den 11 januari var minus 8,8 grader.

Källa: SMHI