Pistolpipor kan fälla Mangs för mord

NYHETER

Åklagarna vill att Peter Mangs döms för ett tredje mord.

Att Mangs själv svetsat på nya pipor på sina vapen är en viktig del i bevisningen mot honom.

– Jag är övertygad om att han gjort det och att han kommer dömas för det, säger kammaråklagare Håkan Larsson till TT.

Foto: LINDA FORSELL
Peter Mangs.

Det handlar om mordet på Firas Al-Shariah som sköts i huvudet i sin trappuppgång på Lindängen i juli 2003, ett mord som Mangs friades från i tingsrätten.

”Liknar första mordet”

Under torsdagens slutpläderingar i hovrätten lutade sig åklagarna på tre punkter: Att mordet liknar det första mordet i juni samma år på samma gata och som Peter Mangs dömdes i tingsrätten för, att Peter Mangs berättat om mordet för en kompis, bland annat om hur jobbigt det var med det gurglande ljud som kom ur halsen på offret efter att han skjutit honom.

– Det är en viktig detalj menar jag, Peter Mangs kan inte ha läst det i någon tidning. Varför skulle han säga en sådan sak om han inte varit där, säger Håkan Larsson.

Pistolpiporna viktiga

Den tredje bevispunkten är att Peter Mangs själv svetsat på en ny pipa på sin pistol. Det gör att kulorna som avfyras får ett speciellt skrapmärke från en ojämnhet där pipan svetsats fast. Likadana skrapmärken finns på kulan hos Firas Al-Shariah som på kulor från andra skjutningar som Peter Mangs bundits till.

Under slutpläderingarna satt Peter Mangs precis som tidigare med fingarna i öronen och stirrade ner i en tidning, men utan att vända blad. Den mördade Trez West Perssons mamma Jeanette Persson West var också på plats.

Rasistiska mord

Peter Mangs har redan en livstidsdom från tingsrätten. Om han nu döms för det tredje mordet och för fler fall av mordförsök så kan straffet alltså inte bli längre. Däremot kan en tredje morddom få konsekvenser om Mangs i framtiden vill ansöka om tidsbegränsat straff, påpekar chefsåklagare Solveig Wollstad. Hon inskärpte också att det finns ett tydligt rasistiskt motiv i Peter Mangs gärningar som bör påverka straffet.

– Om inte grunden i hans val av offer är rasistiskt, vad är då rasistiskt? Det är ingen slump att alla offer utom ett har sina rötter i utlandet.

TT