Samsung lanserar Iphone-dödare

1 av 11 | Foto: Peter pettersson
Nya Samsung Galaxy S4 – med din favorittidning på skärmen.
NYHETER

NEW YORK. Samsungs nya iphoneutmanare lanserades med buller och bång i New York i natt svensk tid.

Fast bakom den påkostade Broadwayshowen finns en vass mobil som blir en tuff utmanare till Apples Iphone.

Ögonstyrning, röstöversättning och vassa kameror höjer ribban för Apple om man ska toppa Galaxy S4.

Peter Pettersson på plats i New York.

Man brukar tala om ”smoke and mirrors” när man arrangerar spektakel för att förbluffa en publik. Och det hade Samsung tagit fasta på när man låtit ta fram en kortare Broadwayshow med full orkester för att presentera nya Galaxy S4 i anrika Radio City Music Hall i New York. Som tur är, för Samsung, så hade man även en produkt att visa upp som fortsätter längs det framgångsrika Galaxy-receptet. Något som gjort att bolaget är det enda i dag som på allvar har en produkt som utmanar Apples Iphone.

Smarta mobiler har hunnit fylla sex år och det blir svårare och svårare att komma med nyheter som får folk att säga ”wow”. Och lite av det kändes när man tittade bakom den påkostade Broadwayshowen. Men visst är ögonstyrning av video (den pausar när man tar bort blicken) och bläddrar webbsidor när det är dags häftigt. Liksom en översättningsfunktion av tal. Från engelska till kinesiska till exempel och tvärtom. Fast svenska finns inte på listan och heller inga besked om när det kan komma.

Satsning – på hälsa

Samsungs nya Galaxy S4 är en vassare mobil än föregångaren S III rent tekniskt. Fast inte så mycket vassare som en del av förhandsspekulationerna ville göra gällande. Men det som framför allt skiljer den är de många nya användarvänliga funktioner som Samsung lagt till. Det är uppenbart att Samsung analyserat på vilka områden man är svagare än huvudkonkurrenten Apples Iphone och gjort allt för att täta luckorna.

Därför får mobilen förbättrade funktioner för att skapa bilderböcker från till exempel semestern med hjälp av snygga mallar och sedan kunna få allt levererat hem i tryckta fotoböcker. Något som Apple gjort i ett antal år redan.

En intressant nyheter är satsningen på hälsa. S4:n har program som kan användas för att räkna kalorier, hålla formen och ansluter man ett tillbehör kan man mäta blodtryck och puls.

Så dyr är den

Tittar man närmare på tekniken har Samsung Galaxy S4 en super amoled-skärm på fem tum som klarar full hd (1920x1080) med 441ppi. Apples Iphone klarar 326 ppi på sin fyratumsskärm. Så vill man ha större skärm ligger S4:an i första rummet.

Telefonen har en huvudkamera med 13 megapixlar och autofokus. Kameran på framsidan klarar två megapixel och videoinspelning i full hd. Båda kamerorna kan användas samtidigt vilket gör det möjligt att ta bilder med en infälld liten bild från frontkameran.

Men det är fortfarande en telefon med en baksida i plast. Något som känns lite märkligt på en mobil som kommer att kostar en bit över 6 000 kronor. Det vill säga lite mer än en Iphone 5.

Kommer i fler färger

S4:ans mått är 136,6 x 69,8 x 7,9 mm.  Det vill säga lika lång, men 0,8 mm smalare och 0,7 millimeter tunnare. Fortfarande är den dock så bred att användare med mindre händer kan ha svårt att hålla telefonen med en hand. Vikten har minskats till 130 gram trots att skärmen blivit aningen större. Under skalet finns Android 4.2.2 (Jelly Bean) och processor med 1,9 GHz quad-core/1,6 GHz octa-core och 2 GB ram. Batteri på 2,600 mAh. Lite kraftfullare än S III:s. Den har nfc för betallösningar och liknande, Bluetooth 4.0 samt IR-led. Mobilen kommer att finnas att köpa med16, 32 eller 64 GB minne. Den har också stöd för micro-sd på upp till 64GB. Så totalt kan man komma upp i 128 GB. S4 kommer att finnas i butik under våren till ett rekommenderat pris på 6 300 kronor. Till en början i färgerna svart och vitt. Senare kommer den även i flera andra färger.

FAKTA

Samsung Galaxy S4

Pris: 6 300 kronor (16 GB)

Plus:

Skärm: 5 tum

Operativsystem: Android 4.2.2

Lagring: 16, 32, eller 64 GB

Externt kort: Ja, upp till 64 GB

4g: Ja, stöd för alla nät och frekvenser

Nfc: Ja

Wifi: Ja

Kamera: 13 och 2 Mpixel

Mått: 136,6 x 69,8 x 7,9 mm

Vikt: 130 gram

Omdöme: Den vassaste mobilen just nu rent tekniskt. Ligger ett antal snäpp framför Iphoen 5 som är dryga halvåret äldre. Fler nya funktioner som utmanar Apples användarvänlighet. Tillräckligt bra för att locka användare av S III att byta upp sig. Men frågan är hur många Iphoneanvändare den kan locka till att byta.