Dumpades – och blev påve

”Om jag inte kan gifta mig med dig, blir jag präst”

NYHETER

Unge Jorge var hopplöst förälskad i Amalia.

Men hon dumpade honom – och förändrade katolska kyrkans historia för alltid.

– Han sade: "Om jag inte kan gifta mig med dig, blir jag präst", säger Amalia Damonte.

Den gamla barndomskärleken Amalia Damonte, 77, avslöjar att Jorge Mario Bergoglio, när de båda var tolv år ställde ett ultimatum: ”Om jag inte kan gifta mig med dig, blir jag präst”.

– Han gav mig ett kärleksbrev där han skrev att han skulle bygga ett hus och att vi bör gifta oss. Men tyvärr hittade min mor brevet, säger Damonte.

Dumpades

Amalia Damonte förklarar att det var på grund av hennes föräldrar som romantiken inte fick blomstra. Efter att föräldrarna upptäckte kärleksbrevet från den unge Jorge såg hon aldrig mer skymten av honom.

– Mina föräldrar höll mig borta från honom och gjorde allt för att hålla oss isär.

Och den dumpade Jorge Mario Bergoglio fullföljde sitt löfte och valde att ägna sitt liv åt Gud.

Men Amalia Damonte hade aldrig kunnat ana att hennes val skulle få sådana historiska konsekvenser. Därför blev hon minst sagt överraskad när hon fick reda på valet av katolska kyrkans nye ledare.

– Jag blev helt förstelnad framför tv:n, jag kunde inte tro att det var Jorge som var den nye påven! säger Amalia Damonte.

"En bra man"

Hon berättar att hon tillsammans med miljontals latinamerikaner firar valet av regionens första påve. Och att det är extra speciellt att valet föll på just Jorge Mario Bergoglio.

– Han är en bra man, uppvuxen i en arbetarklassfamilj. Jag hoppas att han kan uppnå allt det goda som han har i sitt hjärta, säger Amalia Damonte.

Om det var äkta kärlek mellan henne och Jorge Mario Bergoglio är hon dock osäker på.

– I den åldern visste jag inte vad kärlek var. Jag var så liten, säger Amalia Damonte.