Moderaterna ska locka väljare ute i landet – tonar ned valfriheten

1 av 2 | Foto: Foto: Linn Malmén
Anders Borg under Sverigemötet.
NYHETER

KARLSTAD. Moderaterna tonar ned valfrihetsfrågan - och flörtar med väljarna ute i landet.

Det beskedet gav partisekreteraren Kent Persson när han inledde partiets Sverigemöte i dag.

– Valfriheten är viktig, alla ska kunna välja, men ska vi kunna bli ett stort parti i hela landet så måste vi kunna ge svar på hur alla skolor ska bli bra, säger han.

I dag inleddes Moderaternas Sverigemöte i Karlstad, där cirka 2 000 partister har samlats. I sitt inledningstal och på DN Debatt slog partisekreteraren Kent Persson fast att Moderaterna traditionellt har varit alltför Stockholmsfokuserat.

Nyligen meddelade en arbetsgrupp inom partiet att man inte längre tycker att LOV:en, lagen om valfrihet inom vården, ska vara obligatorisk ute i kommunerna. Utspelet väckte kritik både från alliansvänner och i det egna partiet. Även i dag tonades valfrihetsfrågan ned något.

– Det är väldigt viktigt att vi fortsätter att utveckla en politik, framför allt på välfärdsområdena, där vi ska ge svar på hur kvaliteten och innehållet kan bli bättre. På många orter i landet finns bara en skola och de människorna som bor där funderar på vad vi pratar om när vi har lagt stort fokus på valfriheten, säger Kent Persson.

"Alla vill inte välja"

Han menar dessutom att det finns många som varken kan eller vill välja exempelvis skola.

– Deras barn måste också vara garanterade en bra skolgång. Valfriheten är viktig, alla ska kunna välja, men ska vi kunna bli ett stort parti i hela landet så måste vi kunna ge svar på hur alla skolor ska bli bra. Därför måste vi fokusera mer på hur vi fyller den kommunala skolan med ett bra innehåll.

Svarade på MUF:s kritik

Tidigare i veckan gick Moderata ungdomsförbundet, MUF, ut och kritiserade sin partiledning, både för att sakna politik som lockar unga, men man var även kritiskt till att det finns så många unga på förtroendeposter. Nu kräver man att 25 procent av platserna ska gå till personer under 25 år.

Kent Persson menar att han i stort sett håller med.

– Det är väldigt viktigt för ett parti som vill vara stort och brett att man har många ungdomar. Jag ser fram emot att ha en fördjupat diskussion med MUF så att vi kan göra det möjligt att få fram så många lokala ungdomskandiater.

"Valet kan avgöras bland de unga"

Han tror även att valet nästa år kan komma att avgöras bland förstagångsväljarna.

– Tittar vi fram mot det kommande valet, som jag tror kommer bli jämnt, då kan det avgöras bland dem. Ska vi kunna vinna deras förtroende måste vi ha unga kandidater som förstår deras verklighet. Vi måste ha unga som företräder oss, det är också de som är bäst på att se politiska frågor man ska lyfta.

Han ser framför allt tre områden som de unga bryr sig om.

– Det handlar så klart om jobben. Här har vi mer kvar att göra. Sedan är det utbildning, så att alla barn klarar skolan. Det tredje är bostadsfrågan, det är viktigt att kunna flytta hemifrån och få starta sitt eget vuxenliv.