Juholts nya arbetsplats: Kulturutskottet

Håkan Juholt, före detta partiledare i Socialdemokraterna
NYHETER

Drygt 14 månader efter att Håkan Juholt avgick som partiledare för Socialdemokraterna har han fått ett nytt uppdrag.

Efter eget önskemål blir han nu ersättare i riksdagens kulturutskott.

– Håkan har behövt lite tid att landa och fundera över vilken roll han vill ha och hur han vill jobba. Kulturfrågorna passar bra för det är ett brinnande intresse för Håkan och han har ett brett kontaktnät, säger Mikael Damberg, Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen till Aftonbladet.

"En bra plattform"

Det var den 21:e januari förra året som Håkan Juholt kallade till presskonferens i köpcentret Flanaden i hemorten Oskarshamn. Där meddelades att han skulle avgå som partiledare med omedelbar verkan. Sedan dess har det varit en lång väntan på nästa stora uppdrag.

– Det är delvis saker som ligger utanför min kontroll som gjort att det tagit alldeles för lång tid. Nu har vi en lösning på gång, den ligger inte långt bort, sa S-ledaren Stefan Löfven i januari.

Nu, drygt 14 månader efter Håkan Julholt klev av partiledarstolen, är hans nya uppdrag presenterat. Med start i nästa vecka är han ersättare i riksdagens kulturutskott.

– Jag tycker det är kul att han landat och vi är överens om att det är en bra plattform för hans riksdagsarbete, säger Mikael Damberg.

Vad har han gjort sedan han avgick som partiledare?

– Han har voterat och deltagit i riksdagsarbetet och talat mycket politik runtom i landet.

Aftonbladet har sökt Håkan Juholt för en kommentar.