23 personer i rekordstor dopningshärva

1 av 16 | Foto: P-O Sännås
Rättegången i det stora dopingmålet startade idag vid Stockholms tingsrätt.
NYHETER

23 är inblandade i den stora dopningshärva som som började rullas upp i maj förra året.

En av de inblandade är en tidigare utvikningsmodell.

– Det är väldigt stort. Man har ansträngt sig för att inte upptäckas, säger åklagare Kim Andrews.

Idag lämnades stämningsansökan in i den rekordstora dopningshärva som Aftonbladet kunde rapportera om redan i december förra året.

I härvan är totalt 23 personer inblandade, varav fyra suttit häktade sedan de anhölls. Det speciella med härvan är, förutom mängden preparat, att personerna bakom ordnat verksamheten likt ett företag.

– Det har varit som ett e-handelsföretag. Man har har haft ledning, anställda, löneansvarig och leverantörer, säger Kim Andrews, tillförordnad vice chefsåklagare.

Långa fängelsestraff

Ligan har fört in miljontals dopningspreparat och narkotikaklassade tabletter i Sverige. Man har smugglat in minst 11 miljoner enheter förbjudna dopningsmedel och sålt minst 6,2 miljoner enheter.

Kim Andrews vill ännu inte spekulera i vilka straff som man från åklagarsidan kommer yrka på.

– Men tittar man på antalet narkotikaklassade preparat så har vissa av dem i princip hanterat en mängd motsvarande maxstraff, detsamma gäller antalet dopningspreparat.

Han säger också att det kommer handla om långa fängelsestraff för flera av de inblandade.

– Det råder ingen som helst tvekan om det, säger Kim Andrews.

Utvikningsmodell inblandad

En av de tilltalade är en 26-årig glamourmodell. Hon misstänks för att tagit hand om beställningar på dopningspreparat och tillbehör samt upplåtit bankkonton genom vilka hon låtit drygt en miljon kronor passera.

Modellens personliga vinning i härvan uppskattas vara minst 140 000 kronor.

Hon har tidigare figurerat i flera herrmagasin.

Testade preparaten själv

Den person som beskrivs som huvudmannen i härvan, en 36-årig man, misstänks ha tjänat minst 18,5 miljoner kronor på affärerna med dopning och narkotika. Enligt stämningsansökan ska ha ha kvalitetssäkrat preparat genom att själv ta dem.

Mannen har i medier beskrivit som en stureplans-profil och har setts tillsammans med flera kändisar.

Bakom stämningsansökan ligger ett flera år långt utredningsarbete. Det är framförallt personalen vid Tullkriminalen som arbetat med att pussla ihop olika beslag och de många personerna.

– De har gjort ett fantastiskt arbete. Redan 2009 började man sätta in resurser målinriktat mot den här verksamheten, säger Kim Andrews.

Aftonbladet har sökt glamourmodellen och hennes advokat för en kommentar.