Roger Moore: Hon var helt underbar

Filmstjärnan tvingas tacka nej till begravningen – men Sofia Hellqvist och Chris O’Neill kommer

1 av 10 | Foto: IBL BILDBYRÅ / IBLAB
”Hon var otroligt rolig” Prinsessan Lilian och James Bond-skådespelaren Roger Moore var nära vänner sedan många år. När han fyllde 70 år dök hon upp som hemlig gäst och överraskade honom. Roger Moore beklagar att han inte kan närvara vid begravningen. ”Jag genomgår en ögonbehandling just nu”, säger han när Aftonbladet når honom hemma i Schweiz.
NYHETER

Sofia Hellqvist och Chris O’Neill missar inte prinsessan Lilians begravning.

Men det gör nära vännen Roger Moore.

– Hon var en underbar person. Men vi kan tyvärr inte komma, säger han till Aftonbladet.

I dag förs prinsessan Lilian – som avled i söndags vid 97 års ålder – till den sista vilan.

Begravningsgudstjänsten hålls i Slottskyrkan med start klockan 13.00 och efter det förs prinsessan Lilians kista med bilkortege till den kungliga begravningsplatsen i Hagaparken.

Hovet har inte släppt listan över vilka gäster som kommer närvara, men Lilian var oerhört omtyckt, och inbjudningarna har gått ut över hela världen.

– Det är kungligheter, familj och vänner som har bjudits in. Men jag har ingen nettolista över vilka som närvarar. Många har haft svårt att säga om de kan komma eftersom begravningen hålls med så kort varsel, säger Annika Sönnerberg, hovets biträdande informationschef.

Ögonbehandling

En av dem som har fått en inbjudan är James Bond- aktören Roger Moore, 85.

Han och Lilian stod väldigt nära varandra och har känt varandra i flera decennier.

Bland annat reste Lilian till London och överraskade Roger Moore på hans 70-årsfest.

Men i takt med att prinsessan blev sämre var det han som fick komma och besöka henne på Villa Solbacken, där de brukade dricka te tillsammans.

– Vi har känt varandra länge. Så när vi fick nyheten om hennes bortgång i måndags blev vi självklart väldigt ledsna, säger Roger Moore, när Aftonbladet når honom i hans hem i Schweiz.

Den världsberömda skådespelaren minns Lilian med värme, i synnerhet för hennes speciella humor.

– Hon var verkligen en underbar person. Lilian var otroligt rolig, säger Roger Moore.

Men den engelskfödde skådespelaren kommer inte vara med i dag och följa Lilian till den sista vilan.

– Vi kan tyvärr inte komma eftersom jag genomgår en ögonbehandling just nu, säger han.

– Vi är väldigt ledsna. Men nu får Lilian äntligen vila med sin älskade prins Bertil igen.

Lill-Babs tänder ljus

En annan som tvingas tacka nej till dagens begravning är artisten Barbro ”Lill-Babs” Svensson, 75.

– Jag hade verkligen velat komma, men hann inte eftersom det kom så snabbt på och jag redan var upptagen. Men Lilian var fantastisk. Jag ska tända ett ljus för henne, säger hon.

I dag kommer kunga­familjen att ta ett sista farväl av prinsessan Lilian – men redan i går kväll hade de närmast anhöriga en egen lit de parade i Slottskyrkan mellan klockan 16 och 20.

Ensamma i kyrkan

– Det är en möjlighet för dem att vara i fred med stoftet av prinsessan Lilian. Vi har stängt till kyrkan så att de får vara ensamma där tillsammans med prästerna. Kungligheterna kommer i omgångar eftersom alla inte har möjlighet att vara där samtidigt, säger överstelöjtnant Richard Beck Friis.

Både prinsessan Madeleines fästman Chris O’Neill och prins Carl Philips flickvän Sofia Hellqvist var med under den privata minnesstunden i går – precis som att de kommer att vara med i Slottskyrkan i dag.

Strax efter klockan halv sex i går kväll började kungligheterna att lämna Slottet, men vid sjutiden återvände Madeleine och Chris, Carl Philip, Victoria och Daniel, samt prinsessan Christina och hennes make Tord Magnuson.

Lite senare kom kungens andra systrar för avsluta dagen med en middag på Slottet.

ARTIKELN HANDLAR OM