Klart med miljardstöd till Cypern

NYHETER

Eurozonens finansministrar har nu enats om ett stödpaket värt 10 miljarder euro till Cypern. I utbyte ska landet bland annat höja bolagsskatten och införa en engångsskatt på tillgångar i banker.

Beskedet om att uppgörelsen var i hamn kom tidigt på lördagsmorgonen efter ett maratonmöte med ministrarna. Även Christine Lagarde, chef för internationella valutafonden (IMF), deltog i förhandlingarna.

Cypern har bland annat gått med på högre bolagsskatt i utbyte mot stöd. Landet ska också genomföra en engångsskatt på banktillgångar.

Gäller alla

"Stabilitetsengångsskatten" ska gälla alla – cyprioter och medborgare i andra länder – som har tillgångar i cypriotiska banker. Den beräknas inbringa cirka 5,8 miljarder euro, uppgav ordföranden i eurozonens finansministergrupp Jeroen Dijsselbloem från Nederländerna.

Pålagan ska enligt en källa i eurozonen bli 9,9 procent för banktillgodohavanden på 100 000 euro och därutöver. De som har mindre tillgångar betalar 6,75 procent. Det blir även skatt på ränteinkomsterna.

Cyperns behov hade före morgonens uppgörelse beräknats till 17 miljarder euro, motsvarande drygt 140 miljarder kronor, främst i form av nytt kapital till banker, som drabbats hårt av skuldnedskrivningar i Grekland. Men långivarna – EU och IMF – hade redan dessförinnan signalerat att räddningspaketet skulle hamna någonstans i storleken 10–13 miljarder euro.

Småpengar

Dijsselbloem uppgav att hela åtgärdspaketet gör att Cyperns statsskuld väntas falla under 100 procent av BNP till 2020.

Jämfört med andra nödpaket, som tidigare gått exempelvis till Grekland, är tio miljarder euro till Cypern småpengar. För landet är problemet i stället stark skepsis bland många euroländer om vem som egentligen hjälps av stöd.

Enligt tidningen Financial Times kommer nästan en tredjedel av insättningarna i de cypriotiska bankerna, 25 miljarder euro, från bolag ägda av ryssar med kontor i Cypern. Flödet av kapital mellan Ryssland och Cypern uppgår årligen till flera hundra miljarder euro, skriver tidningen.

Cypern blir det femte landet i eurozonen som får internationell ekonomisk hjälp.