Brottsfokus för Reinfeldt

Foto: Björn Lindahl
Brott och straff var något som Fredrik Reinfeldt tryckte hårt på i sitt tal tidigare i dag. Här tillsammans med finansminister Anders Borg på Moderaternas Sverigemöte.
NYHETER

Moderaterna vill skärpa straffen för bostadsinbrott och ta bort den så kallade "ungdomsrabatten".

Statsminister Fredrik Reinfeldt tror en satsning på kriminalpolitiken kan bli en draghjälp i valrörelsen nästa år.

– För grupper i det svenska samhället, framför allt för brottsoffren, är detta väldigt viktigt, säger han.

Precis som Aftonbladet tidigare berättat så ägnade statsminister Fredrik Reinfeldt stora delar av sitt tal på Moderaternas Sverigemöte i Karlstad åt kriminalpolitiken. Från scenen berättade han om de förslag som partiets arbetsgrupp om trygghet kommit fram till.

Reinfeldt poängterade att brottsligheten minskar i Sverige, men meddelade samtidigt att partiet vill se skärpta straff för bostadsinbrott, slopad ungdomsrabatt och fler brott totalt ska utredas.

– Jag menar att vi måste komma till rätta med den brottslighet och det våld som framför allt drabbar unga. Den samlade effekten av de här förslagen jag pratade om i dag kan gynna många brottsoffer, säger Reinfeldt.

Center för IT-brott

Statsministern tog även upp debatten om kränkningar på nätet - han vill se att ett nationellt brottscenter för it-brott inrättas.

Flera partier har försökt ta mer plats inom kriminalpolitiken på sistone, även Socialdemokraterna. Reinfeldt tror att ämnet kan bli högaktuellt även i nästa års valrörelse.

– För de som är drabbade spelar detta väldigt stor roll. Brottsligheten går ner, men de som lever nära våld och brott, för dem betyder det väldigt mycket, det begränsar deras frihet och möjlighet att röra sig fritt. Det skapar en rädsla och rädda människor leder till ett sämre samhälle, säger han.

Försökte lugna partikamraterna

Reinfeldt passade också på att försöka lugna de partikamrater som oroar sig över låga opinionssiffror för Alliansen.

– Det är på valdagen folk går och röstar, och varje dag från och med nu handlar om att försöka vinna.