Solexplosion kan ge stort norrsken

Foto: NASA
NYHETER

En våldsam explosion har skett på solen.

Massvis med partiklar har slungats mot jorden och kan i natt ge norrsken långt ner i landet.

– Det är jättespännande, säger Peter Wintoft på rymdinstitutet i Lund.

Under fredagen rapporterade NASA om en stor explosion på solen. Med en hastighet på över 1400 kilometer i sekunden skickades massvis med solpartiklar i jordens riktning och kommer enligt nuvarande beräkningar nå jordens magnetfält under natten till söndagen.

– Solen är som ett stort gasmoln. I det här finns det ett magnetfält som växer i styrka och bygger upp energi - och plötsligt kommer utbrottet, säger Peter Wintoft som är forskare på rymdinsitutet i Lund.

Orsakar norrsken

När solens partiklar flyger mot vår planet krockar de med jordens magnetfält. Reaktionen blir då bland annat att vi får norrsken, något som är relativt vanligt i norra Sverige. Men explosionen som nu skett på solen kommer med sådan energi att vi i natt kan få se norrskenet längre söderut.

– Det är svårt att säga precis hur långt ner, men jag tror att det kan nå mellersta Sverige i höjd med Dalarna, säger Peter Wintoft.

Håller hög hastighet

Peter Wintoft förklarar att ju högre hastighet desto större effekt när partiklarna når jordens magnetfält. Explosionen som skedde i går håller relativt hög hastighet och kan därför ge ett så pass sydligt norrsken. Men exakt hur stor effekten blir får vi vänta in i det sista för att se.

– Vi har satelliter som mäter ungefär en halvtimme innan och då kan vi veta ganska säkert, säger Peter Wintoft som är forskare på rymdinsitutet i Lund.