Nordkorea varnar för attacker

Foto: AP
Sydkoreanska soldater förbereder sig på Yeonpyeong - för en nordkoreansk attack mot ön.
NYHETER

Nu hotar Nordkorea med att attackera de omtvistade öarna strax söder om gränsen. På en propagandsida kopplad till den nordkoreanska regimen pekas flera mål ut, rapporterar BBC.

Det är flera sydkoreanska öar som nu riskerar att få känna av den nordkoreanska diktatorn Kim Jong-Uns vrede. Via propagandasidan Uriminizokkiri, som har kopplingar till regimen, uppmanar man boende i området att evakuera.

Enligt BBC skriver Uriminzokkiri:

"Även en oavsiktlig gnista av de stridande parterna i deras krigspel kan växa till en brand. Skadan för dem som bor längs gränsen och på de fem västra öarna kommer att vara stor."

Flera hot om attacker

Hoten kommer drygt en månad efter Nordkoreas senaste kärnvapentest, vilket befaras vara nationens tredje. Testet fördömdes av FN:s säkerhetsråd och sanktionerna mot landet skärptes.

Nordkorea svarade med upprepade hot om repressalier. Bland annat hotade man med ett förebyggande kärnvapenanfall mot USA.

Tidigare i veckan inledde USA militärövningar tillsammans med Sydkorea och tonen mot Nordkorea skärptes när försvarsminister Chuck Hagel lät meddela att man planerar en kraftig upprustning av det amerikanska missilförsvaret västerut. Från 30 avskjutningsramper till 44 fram tills 2017.

– Vi stärker försvaret av vårt hemland, bibehåller våra åtaganden gentemot våra allierade och partners och gör klart för världen att USA står stadigt gentemot aggression, sa Hagel till The New York Times.

Bombade 2010

En nordkoreansk attack mot den sydkoreanska ögruppen skulle inte vara den första. Under en konflikt 2010 lät Nordkorea hundratals granater regna ner över ön Yeonpyeong vilket ledde till stor förstörelse och fyra människors död.

Dock vägrade Nordkorea ta på sig skulden för den konflikten med devisen "det var inte vi som började".

ARTIKELN HANDLAR OM