Kina: ”Vi är också ett offer för attacker”

Slår tillbaka kritiken: ”Konflikter mellan stormakter är inte oundvikliga”

1 av 3
NYHETER

Kinas militär hackar amerikansk infrastruktur från ett slitet område utanför Shanghai.

Det var USA:s huvudspår i mitten av februari.

Nu slår Kina tillbaka kritiken.

– Vi är också ett offer, säger landets nye premiärminister Li Keqiang

På en presskonferens tillbakavisade landets nye premiärminister Li Keqiang amerikanska anklagelser om att Kina ligger bakom hackerangrepp.

– Kina är självt ett betydande offer för cyberattacker, sade Li.

– Kina stöder inte cyberattacker. Vi motsätter oss verkligen sådana aktiviteter.

– Jag tror inte att vi ska komma med grundlösa anklagelser mot varandra, i stället ska vi lägga ner mer tid på att utföra praktiskt arbete för att öka cybersäkerheten.

Obama: ”Håll er till reglerna”

I en rapport från den amerikanska säkerhetsfirman Mandiant gjordes nyligen gällande att en enhet i den kinesiska armén stulit hundratals terabyte data från minst 141 organisationer, de flesta baserade i USA. Uppgifterna har förnekats intensivt från kinesiskt håll.

Förra veckan sade USA:s president Barack Obama att cyberhoten mot amerikanska företag och infrastruktur ökar och att stater ligger bakom några.

– Vi har gjort väldigt tydligt för Kina och några andra statliga aktörer att vi förväntar oss att de följer internationella normer och håller sig till internationella regler, sade Obama i en intervju med ABC News.

”Konflikter är inte oundvikliga”

Li sade att de kinesisk-amerikanska relationerna mellan det "största utvecklingslandet och det största utvecklade landet" är vitalt och att de ska arbeta för att tillgodose ömsesidiga intressen som väger tyngre än meningsskiljaktigheter.

– Konflikter mellan stormakter är inte oundvikliga, sade han och tillade att besökande tjänstemän från Washington "öppet sagt mig under våra samtal att de kom för att se till USA:s intressen. Jag sade dem att jag arbetar för kinesiska intressen".