Kaptenen sov bara en timme – kraschade med 228 ombord

Nya bevis från dödsolyckan 2009

1 av 12
Air France flight 447 resa
NYHETER

Kaptenen på Air France-planet som störtade mellan Rio och Paris med 228 passagerare ombord hade bara sovit en timme.
Ljudupptagningarna från planets cockpit återger besättningens samtal om festande och sömnbrist.

Nu skänks nytt ljus över olyckan där 228 personer, däribland tre svenskar, omkom 2009. Enligt ljudupptagningar som franska tidningen Le Point tagit del av hade det störtade planets kapten knappt sovit samtidigt som andrepiloterna festade natten innan flygningen.
– Jag sov inte tillräckligt i natt. En timme – det är inte tillräckligt, ska kaptenen säga i ljudupptagningar från planets svarta låda. Därefter gick kaptenen och vilade.

Andrepiloten: "Groggy"

En genomgång av färdskrivaren från Flight 447 visar att planets andrepiloter var "groggy" efter en utekväll i Rio de Janeiro - samtidigt som kaptenen bara sovit en timme.
Den första juni 2009 lyfte Flight 447 från Rio de Janeiro mot Paris. Ombord fanns 288 passagerare. Enligt DN.se var kaptenen på rast när hans flygplan flög rakt in i ett åskoväder. Under den minut det tog för honom att ta sig tillbaka till cockpit agerade piloterna på nödläget utifrån planets instrument.

Felbedömningen

Som Aftonbladet tidigare skrivit har flera källor pekat ut att planets 58-åriga kaptenen ska ha tillbringat flygtiden innan kraschen med en ledig Air france-flygvärdinna. När piloterna kallade på hjälp ska det ha tagit över en minut för kaptenen att ta sig till cockpit där han möttes av kaos.

Enligt den utredning som gjorts av olyckan hade planets fartsensorer frusit fast och piloterna höjde nosen på planet som redan var på väg att stegra vilket fick det att tappa fart och falla handlöst mot marken.
I över tre minuter störtade planet mot havsytan. Alla ombord omkom, däribland tre svenskar.

FAKTA

Flight 447

Planet var av modellen Airbus 330. Enligt tillverkaren används just nu 944 stycken Airbus 330 i världen.

Högsta startvikt: 233 ton

Maxlast: 43 ton

Längd: 63,69 m

Vingbredd: 60,3 m

Marschfart: 875 km/h

Räckvidd: 10 300 km

Bränsleförbrukning: 0,034 liter per plats per km.