Polisen jagade beväpnad man

NYHETER

En massiv polisinsats med helikopter och piketstyrka deltog i dag i sökandet av en beväpnad man i kamouflagekläder i södra delarna av Lund.

Mannen sågs senare i en matbutik i Lund och han kan ha varit en fågelskådare.

– Vi har med stor, stor sannolikhet jagat en ornitolog och han får gärna träda fram så att vi får veta vem det är, säger Hans Nilsson, vakthavande befäl på länskommunikationscentralen vid Skånepolisen.

Polisen har sökt efter mannen vid två tillfällen under dagen utan att hitta honom. Sökandet avbröts vid 17-tiden efter att flera tips från allmänheten pekat på att den misstänkte var en fågelskådare med en stor tubkikare.

– Vi fick samtal från en kvinna som sagt att hon haft sällskap med mannen och hennes beskrivning av honom passar sedan in på signalementet.

Handlade mat

Mannen har haft ett stativ för sin kikare.

– Han har haft stativ och på lite håll och med lite fantasi kan man tro att det är ett vapen. Beteendet att gömma sig i buskar är helt naturligt för fågelskådare, för att kunna gömma sig för fåglarna och titta på dem med kikare. Det som beskrivs som en skottsäker väst är en fiskeväst där han haft sina saker, säger Hans Nilsson.

Under eftermiddagen observerades mannen i en butik i Lund, där han handlade mat. Men polisen ångrar inte den massiva insatsen:

– Vi mörkar ingenting, utan vi bjuder på alltihop. Det var en bra övning och det hade varit värre om han var beväpnad och vi inte skyddat allmänheten, säger Hans Nilsson.

Har setts flera gånger

Enligt Skånepolisen har området de senaste dagarna besökts av ett stort antal hemvändande flyttfåglar.

Vid 17-tiden sa vakthavande befäl Hans Nilsson att de skulle avbryta sökandet:

– Vi har inte fått några uppgifter om skott eller att han ska ha hotat någon. Utan han ska bara ha betett sig märkligt, i klädd kamouflagekläder och med vapen. Vi kommer inte så mycket längre i det här, säger Hans Nilsson.

Vid 11-tiden i förmiddags ringde privatpersoner till polisen i Lund och uppgav att de sett en beväpnad man i kamouflagekläder.

Enligt vittnen ska han mannen ha varit beväpnad med ett automatvapen. Polisen vet dock ännu inte om det var ett riktigt vapen eller en replika.

Sökandet efter mannen avbröts strax före klockan 14.

Bara drygt tio minuter senare larmades polisen igen.

– Det är ett flertal som ringer och säger att de sett den här mannen i S:t Larsområdet, säger Hans Nilsson, vakthavande befäl på Skånepolisen.

Piketstyrkan kallades in

Jakten på mannen, som ska vara i övre tonåren och runt 160 centimeter lång, återupptogs. Och piketstyrkan, hundpatruller och en helikopter kallades in.

Ett stort grönområde spärrades av och ett 20-tal poliser letade efter mannen.

Vet du mer? Är du på plats? Tipsa Aftonbladet