De knarkar och våldtar

Patienterna sökte för vanliga besvär – läkaren undersökte deras underliv

NYHETER

Läkaren ofredade tio kvinnliga patienter sexuellt – i tjänsten.

En av dem var förstånds­handikappad.

Den 41-årige läkaren dömdes till två års fängelse, men har överklagat domen.

Mannen var inte gynekolog – utan allmänläkare – på olika vårdcentraler i Mellansverige när han 2008–2010 förgrep sig sexuellt på sina patienter. Tio kvinnor blev hans offer.

Kvinnorna sökte för fot­besvär, munsår, ledbesvär, knäsmärta, nästäppa, hosta, andningssvårigheter, smärta i höften, svullnad i underben och fötter, viktnedgång.

Stoppade in fingrarna

Oavsett vad de sökte för så fick de underlivet och brösten ”undersökta” av läkaren.

Kvinnorna blev tillsagda att ta av sig alla kläder och lägga sig på britsen. De blev överrumplade när läkaren plötsligt tog dem i underlivet, stoppade in sina fingrar i vaginan och klämde dem på brösten.

En lindrigt förståndshandikappad kvinna sökte hjälp för en böld i ljumsken. Hon blev sexuellt ofredad sex gånger. När hon sökte för ryggvärk klämde läkaren henne på brösten. Kvinnan berättade för personalen på vårdcentralen, som kunde styrka hennes berättelse i dom- stolen.

En kvinna med munsår fick frågan om hon haft oralsex. Kvinnan – som hade levt utan sexuell samvaro i många år – tog mycket illa vid sig.

Vågade inte skrika

En kvinna sökte för knäsmärta. När läkaren stoppade in fingrarna i hennes underliv och kvinnan undrade vad han höll på med svarade läkaren ”Om man har reumatism känner man inuti slidan efter pulsen”. Läkaren fälldes i tingsrätten för sexuellt ofredande vid fem tillfällen.

Läkaren tog ”skamgrepp” på en kvinna med höftsmärtor.

En kvinna med svullna underben fick hela kroppen undersökt – inklusive underlivet.

En MS-sjuk kvinna sökte för viktnedgång. Hon blev mycket förskräckt och vågade inte skrika på hjälp när läkaren plötsligt stack in sina fingrar i hennes slida. ”Då stryper han mig”, tänkte hon.

Dömdes till fängelse

I maj dömdes den 41-årige läkaren vid Eskilstuna tingsrätt till två års fängelse för sexuellt ofredande av tio patienter vid totalt 19 tillfällen samt till skadestånd på mellan 5 000 och 55 000 kronor till kvinnorna. Han överklagade domen till Svea Hovrätt.

Ann-Christine Nilsson – överläkare på kvinnokliniken på Mälarsjukhuset i Eskilstuna – anlitades som medicinsk expert vid rättegången mot läkaren.

– Det är ett märkligt beteende. Jag fann inte något medicinskt syfte med undersökningarna som han gjorde. De var helt obefogade och syftade inte till att komma framåt i diagnostiken. Det var kränkande för kvinnorna, säger hon.

Vill inte kommentera

Den 41-årige läkaren bestrider brott och uppgav i rätten att han bara ”råkat” vidröra kvinnornas underliv. I augusti drog ansvarsnämnden in hans legitimation interimistiskt. Beslutet förlängdes i februari.

Aftonbladet träffade mannen på Svea Hovrätt första rättegångsdagen den 4 mars. Han var prydligt klädd i grå kavaj, skjorta och med håret bakåtstruket.

Kan du kommentera målet mot dig?

– Jag vill inte kommentera. Jag tycker inte att medierna varit justa mot mig, säger läkaren.

Han bestrider samtliga åtalspunkter och begär i hovrätten att såväl tingsrättsdomen som skadeståndskraven ska ogillas.