Dagens namn: Ernst, Erna
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter

Dyster syn för statsministern

Dubbelt bakslag för Moderaterna – backar i både Aftonbladet/United Minds och Sifos nya mätningar

I lördags hyllades Fredrik Reinfeldt av partikamraterna i Karlstad.

I går kväll fick han förklara varför han har svårare att få folkets kärlek.

Moderaterna har i dag bara stöd av 25,9 procent av väljarna, enligt nya ­mätningen från Afton­bladet/United Minds.

– Det är en väldigt ensidig granskning av regeringen, säger statsministern.

Detta klipp finns inte längre på aftonbladet.se, men prova gärna Aftonbladet TV.

Reinfeldt om tappet

"Säger inget om valet"

I fredags talade finans­minister Anders Borg (M) inför jublande partikamrater på Moderaternas Sve­rigemöte i Karlstad. Han uppmanade dem att göra allt de kan för att försöka få statsminister Fredrik Reinfeldt omvald en andra gång.

Dagen efter slog stats­ministern själv fast att ­slaget om väljarna inför ­valet 2014 nu är i gång.

Men nu åker Reinfeldt på en rejäl dubbelsmäll. I den senaste mätningen från ­Aftonbladet/United Minds backar Moderaterna med 1,7 procentenheter och får stöd av 25,9 procent. Det är den lägsta siffran hittills sedan valsegern 2010, då man landade på 30,1 procent. Även i Sifos senaste undersökning, som presenterades i går, backar Moderaterna kraftigt.

”Ensidigt”

I går var Fredrik Reinfeldt med i SVT:s ”Agenda” för att prata hårdare tag mot brottsligheten. Efter sändningen kommenterade han det sviktande väljarstödet för Aftonbladet.

– Det är ju flera mätningar som visar att de fyra ­oppositionspartierna har en övervikt. Det följer naturligtvis av ett klimat där det är en väldigt ensidig granskning och kritik mot regeringen, säger Fredrik Reinfeldt till Aftonbladet.

I förra veckan meddelade Moderaterna att man vill genomföra ett sjätte jobbskatteavdrag under nästa mandatperiod.

– Men det kan vara krångligt att förklara att ännu fler jobbskatteavdrag leder till fler jobb. Beskeden de gett på sistone känns igen, det kan ju låta tryggt, men kanske inte så spännande, säger Carl Melin, opinionschef på United Minds.

”Måste ha svaret”

Enligt partisekreteraren Kent Persson (M) är partiet inne i ett skede då man ska föra ut den nya politik man arbetat fram.

– Jag tror vi kommer ha en lång period framför oss där det kommer att vara ett tufft opinionsläge. Men vi ska komma tillbaka till huvudkonflikten. Det är jobbfrågan som kommer att avgöra valet och då måste vi se till att ha svaret på de frågorna, säger han.

Aftonbladet/United Minds mätning genomfördes till största del efter det kritiserade Alliansmötet i småländska Maramö. Även ­Sifos marsundersökning genomfördes efter mötet. Korvgrillningen i centerledaren Annie Lööfs föräldrahem har av flera bedömare kallats en pr-katastrof. Men att det skulle vara orsak till det dalande väljarstödet förnekar Fredrik Reinfeldt.

– Nej, det tror jag inte. För mig och för Alliansen var det ett bra möte som la fast hur vi ska arbeta för att vinna en tredje valseger, säger han.

Aftonbladet/United Minds mätning är dock goda nyheter för Kristdemokraterna som för första gången på ett halvår hamnar över 4 procent. Även Centerpartiet är ovanför riksdagsspärren. Det gör att Alliansregeringen knappar in något på den rödgröna oppositionen – som dock fortfarande har en tydlig ledning.

Precis som för Moderaterna så går det också trögt för Socialdemokraterna, som backar till 31,6 procent.

Förväntar sig mer

– De har inte lyckats utnyttja regeringens problem. I början räckte det med att Stefan Löfven framstod som trovärdig och trygg och pratade jobb och tillväxt. Nu förväntar man sig att han också ska komma med mer konkret politik, säger Carl Melin.

I stället rycker Vänsterpartiet fram och får sin högsta siffra på över ett år. Enligt Melin kan det bero på att missnöjda socialdemokrater rör sig vänsterut när S inte lyckas fullt ut.

Sverigedemokraterna backar något i mätningen, men är fortsatt med råge riksdagens tredje största parti.

Moderaterna backar rejält och hamnar på 25,9 procent, den sämsta siffran hittills sedan ­valet 2010. Skillnaden mellan blocken har dock minskat, eftersom både KD och C ökat något och båda skulle komma in i riksdagen om det vore val i dag. Även FP går framåt. Socialdemokraterna backar, vilket även Miljöpartiet gör. I stället rycker Vänsterpartiet fram och är nästan lika stora som MP i mätningen. Sverigedemokraterna backar något, men är ohotade som landets tredje största parti i mätningen.

SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet