Nu ska rebellerna beväpnas

NYHETER

En ledande demokrat i representanthusets utrikesutskott driver nu på för att president Barack Obamas regering ska utbilda och beväpna syriska rebeller.

På måndagen lägger Eliot Engel förslaget, som liknar idéer som tidigare förts fram av USA-republikaner som senator John McCain och Marco Rubio.

Frankrike och Storbritannien har i EU förespråkat lättnader i vapenembargot för att kunna stödja den syriska oppositionen mot president Bashar al-Assads regeringsstyrkor.

Utse premiärminister

På måndagen träffas paraplyorganisationen Syriska nationella koalitionen i Istanbul för att om möjligt utse rebellernas första premiärminister, som ska styra i de stora områden i Syrien som befriats från regimens kontroll men där det i dag råder kaos och fattigdom.

Tidigare jordbruksministern Asaad Mustapha, ekonomen Osama Kadi och kommunikationschefen Ghassan Hitto är enligt oppositionskällor de tre favoriterna till posten, som kan komma att ändra riktningen på konflikten i Syrien.

Den nya ledarens första uppdrag blir att bilda en ny regering, baserad i Syrien.

En rebellstyrd regering anses kunna öka oppositionens trovärdighet. Däremot anses utsikterna små om att den skulle kunna inleda en fredsdialog med al-Assads regering.

Åsikterna går isär

Koalitionen flaggar dock för att det inte finns några garantier för att premiärministern kan utses på måndagen, och valet har tidigare skjutits på framtiden. Bland invånare i de rebellkontrollerade områdena i Syrien går också åsikterna isär om huruvida paraplyorganisationen kan lyckas att bilda en kompetent regering som framgångsrikt kan ta i tu med de många och svåra problemen.

TT