”Det är riktigt kraftiga vindar”

1 av 7
NYHETER

Nu slår snösmockan till mot Skåne med upp till 25 centimeter snö och kraftig drivbildning.

Tåg- och busstrafik har ställts in i delar av länet och det blåser rejält i sydligaste delarna av Sverige.

– Vi har en kraftig ostlig vind, säger Marcus Sjöstedt, meteorolog på SMHI.

Under kvällen och natten störtdök temperaturerna i Skåne och lokalt kan upp till 25 centimeter snö falla över södra Sverige.

– Det blåser och snöar rätt rejält nu, säger Aftonbladets reporter Martin Nilsson som befinner sig i Ystad.

Han ska under morgonen följa med kommunens resursteam som med en terrängbil ska hjälpa hemtjänsten dela ut medicin och mat till äldre på Österlen.

Dragit ned till klass 1

SMHI har gått ut med en Klass 2-varning för Österlen - med hårda vindar längs kusten och risk för kraftig drivbildning.

– Vi har sett att lågtrycket är förskjutet österut, vilket gör att snöfallet inte blir lika kraftigt som förväntat. Vi valde därför att dra ned från en klass 2 till en klass 1 i övriga Skåne. Det sprider sig inte heller norrut lika fort.

– Vi har dock fortsatt en kraftig ostlig vind vilket ger snö i princip längs hela östkusten av och till under dagen Vi kommer ha friska till hårda vindar under hela tisdagsdygnet, säger Marcus Sjöstedt, meteorolog på SMHI.

Lugn morgon

Vädret tycks inte ställt till med något ännu. Räddningstjänsten har haft det lugnt hela morgonen:

– Hittills har det varit väldigt lugnt. Vi har inte haft ett enda ärende som varit stormrelaterat, säger Mia Sandsgren, informatör på Skånepolisen.

Linus Eriksson, trafikledningschef Syd på Trafikverket, säger:

– Det ser bra ut. All trafik går i princip som normalt. Både vind och snö har kommit i mindre utsträckning än vad varningen innebär. Men vi ska inte ropa hej riktigt ännu. Det kan komma mer snö under förmiddagen.

Tåg- och båttrafik ställs in

Tågtrafiken mellan Helsingborg och Ängelholm ställs in, resenärer hänvisas i stället till Öresundstågen. Tågen mellan Malmö och Ystad kommer endast gå en gång i timmen, skriver Skånetrafiken på sin hemsida.

Även båttrafiken berörs. Stenaline i Trelleborg ställer in färjor till Sassnitz klockan 22 igår ikväll samt klockan 07.45 i dag. Även turerna från Sassnitz  till Trelleborg ställs in samma tider.

Skolskjutsar i Ystad och Simrishamn ställs in under dagen, rapporterar P4 Malmöhus.

På stationen i Ystad är flera tåg inställda. Ulla och Kalle Hammer har varit på semester i Thailand och möttes av ett snövitt Skånelandskap när de steg av tåget. 

– Jag hade ju trott att det skulle vara vår nu, säger Kalle Hammar till Aftonbladet. 
I hela Ystad går snöplogarna varma.

Enligt resenärer som åkt in till jobbet i Ystad är väglaget svårt med drivbildningar och dålig sikt.

Träffad av tegelpanna

Men redan nu har skåningarna fått en försmak av ovädret.

– Det är riktigt, riktigt blåsigt, säger Marcus Carlström.

Även i Danmark härjar vindarna. I Köpenhamn vårdas en 41-årig kvinna för livshotande skador sedan hon fått en tegelpanna i huvudet.

Enligt polisen är vindarna så starka att tegelpannorna flyger av taken.

Beredskapsläge

Den största snösmockan slår till med full kraft på tisdagen. SMHI varnar för kraftig drivbildning och närmare tre decimeter snö lokalt.

På Trafikverket Syd står man i beredskapsläge med plog- och saltbilar, traktorer och extrapersonal.

– Det vi gör är att förbereda alla resurser på vad som komma skall. Vi har mängder med extraresurser, säger Torbjörn Axelsson, sektionschef på Trafikverket.

En klass 2-varning innebär väderutveckling som kan innebära fara för allmänheten, med stora materiella skador och stora störningar i viktiga samhällsfunktioner. SMHI råder allmänheten att "följa ny information på Internet, radio eller TV.