Byggstrejken skjuts upp

NYHETER

Det blir ingen byggstrejk i morgon.

Det står klart efter att Medlingsinstitutet beslutat att med tvång skjuta på förhandlingarna.

– Medlarna tycker att de behöver mer tid på sig för att kunna komma vidare med det här, säger Bo Andersson vid Medlingsinstitutet till Aftonbladet.

Det råder för tillfället dödläge i förhandlingarna mellan fackförbundet Byggnads och arbetsgivarsidan Sveriges Byggindustrier. För att undvika att en storkonflikt bryter ut i branschen i morgon har medlarna nu tagit till en ovanligt drastisk åtgärd.

Förhandlingarna skjuts med tvång upp i 14 dagar.

– Medlarna har begärt av oss att vi ska bestämma att parterna ska skjuta upp sina varslade konflikter, säger Bo Andersson, informationsansvarig vid Medlingsinstitutet till Aftonbladet.

”Behöver mer tid”

Det är väldigt ovanligt att myndigheten använder sig utav åtgärden att skjuta upp en konflikt med tvång. Det har bara hänt fyra gånger förut.

– Det står i lagen att det är till för att främja en god lösning. Det är ett beslut som vi på Medlingsinstitutet tar på medlarnas önskan, säger Bo Andersson.

Att konflikten mellan byggbranschens parter nu skjuts upp beror på att medlarna ännu inte har hunnit formulera ett förslag på en lösning.

– Medlarna känner att de behöver mer tid. De hinner inte komma med en lösning på konflikten innan den löses ut, säger Bo Andersson.

Klandrar Byggnads

Arbetsgivarsidan Sveriges Byggindustrier klandrar facket för att förhandlingarna nu skjuts upp, men är trots det positiva till att man nu får mer tid till att hitta en lösning.

– Vi ser oerhört allvarligt på att Byggnads agerande nu har tvingat medlarna att ta till det här sista medlet som står till deras förfogande. Men vi är ändå positiva till att konflikten skjuts upp. Under två veckor har vi nu möjlighet att ha det lugn och ro som krävs för att träffa den här nödvändiga överenskommelsen, säger Mats Åkerlind, vice vd och förhandlingschef vid Sveriges Byggindustrier.

”Ser en öppning”

Konflikten mellan parterna handlar till stor del om vilket ansvar som byggentreprenörerna ska ta för underleverantörernas arbetsvillkor och löner.

Fackförbundet Byggnads tackade igår nej till medlarnas bud eftersom man tyckte att det innebar kraftiga försämringar av avtalet.

– Vi blev lite tagna på sängen av medlarnas beslut. Men jag ser en öppning för att man nu har hörsammat våra medlemmars krav i frågan om ordning och reda och ett huvudansvar som går att reglera i vårt kollektivavtal, säger Byggnads ordförande Johan Lindholm.

Han menar att det nu vilar ett tungt ansvar på medlarna att hitta en lösning.

– Jag hoppas att man verkligen tar tillvara på de två veckor som har fått till stånd och ser till att vi får något sin kan likna ett huvudentrepenörsansvar enligt svensk modell, säger Johan Lindholm.

Berör upp till 6000

Tisdagens strejk skulle inneburit att 2 800 av Byggnads medlemmar skulle ha gått ut i strejk på cirka 160 arbetsplatser. Byggarbetsgivarna hävdar dock att uppemot 6 000 berörs indirekt och att den skulle ha kostat företagen 200 miljoner kronor per dag.

Medlingsinstitutets beslut att skjuta upp konflikten till 2 april innebär att industrins löneförhandlingar kan hinna gå i mål innan dess, skriver TT. Avtalsperioden löper ut sista mars.