Fukushimas kylsystem ur funktion

NYHETER

Precis som innan härdsmältan 2011 lider kylsystemen i det tsunami-skadade kraftverket av strömavbrott.

Temperaturen i kylbassänger stiger.

UPPDATERING: Kylning till bassäng ett återställd. Ägaren Tepco utlovar fullt återställd funktion på onsdag.

Måndag klockan 10.57 svensk tid bröts strömmen till flera av Fukushimas kylsystem. Under mer än ett dygn steg temperaturen i de bassänger som förvarade förbrukade bränslestavar.

– Strömförsörjningen är bruten till bassängerna som kyler förbrukat kärnbränsle vid reaktor ett, tre och fyra, säger Tepco-talesmannen Kenichi Tanabe till japantoday.com.

Enligt Tanabe har företaget fyra dagar på sig att lösa situationen innan reaktor fyra når den farliga gränsen vid 65 grader celsius då vattennivån i bassängerna börjar sjunka.

Två år sedan tsunamin

Temperaturen i kylvattnet uppgavs stiga med 0.4 grader Celsius i timmen, vilket kunde leda till allvarliga konsekvenser till den varmaste bassängen ovanpå reaktor fyra där temperaturen nådde över 30 grader på tisdagen.

Skräckscenariot är att värmen stiger till en nivå där vattnet börjar dunsta.

– Om vattennivån sjunker till nivån att bränslestavarna utsätts för luften, då måste vi oroa oss, säger Akio Koyama, professor vi Kyotouniversitets avdelning för reaktorsäkerhet.

Det är nästan exakt två år sedan Fukushima-olyckan där en tsunamivåg skadade kärnkraftverkets kylsystem och ledde till en okontrollerad temperaturökning och härdsmälta. Sedan dess har kraftverket tagits ut bruk, men kylsystemen behövs för att kyla gamla bränslestavar som fortfarande finns i bassänger vid reaktorerna och behöver lagras i minst ett år innan de kan flyttas.

Strömma in havsvatten

Kärnkraftverkets ägare Tepco hävdade på tisdagen att de har förmåga att strömma in havsvatten i bassängerna om de inte lyckas starta kylsystemen igen. Men efter härdsmältan 2011 har företaget kritiserats hårt för att inte vara ärlig med riskerna kring kärnkraftverket Fukushima.

Senast i oktober förra året erkände Tepco att de inte agerat tillräckligt kraftfullt 2011.