Hittills har 1800 vapen lämnats in

Foto: TOMMY MARDELL
INLÄMNADE Trehundra revolvrar, 291 pistoler och 542 kulgevär har lämnats in till polisen de två första veckorna med vapenamnesti. Vapnen på bilden är inte de som har lämnats in.
NYHETER

Trehundra revolvrar, 291 pistoler och 542 kulgevär. Det är en del av polisens facit för de två första veckorna med vapenamnesti.

– Så här långt har amnestin varit framgångsrik. Det står klart att det kommer att lämnas in mycket vapen. Men jag vill inte spekulera i hur många, säger Peter Thorsell, kommissarie på Rikspolisstyrelsen (RPS), till TT.

Började den 1 mars

Enligt RPS sammanställning har hittills har mer än 1 800 vapen eller vapendelar lämnats in till polisen under vapenamnestin som började den 1 mars. Men då fattas två län, Halland och Västra Götaland, och Stockholm har bara hunnit rapportera ungefär en tredjedel av de vapen som kommit in till länets många polisstationer. Så den verkliga siffran över inlämnade vapen ligger klart över 2 000.

Många vapentyper

Det är många olika vapentyper som överlämnats – i sammanställningen förekommer 407 hagelgevär, en kulspruta, en kulsprutepistol, ett armborst och en startpistol.

Allra flest vapen, 385, har kommit in till polisen i Stockholms län. Därefter följer Skåne med 210 och Gävleborg med 145.

I ett pressmeddelande redovisar Hallandspolisen 80 inlämnade vapen och rejäla mängder ammunition.

Vapenamnestin pågår till och med den 31 maj. Erfarenhetsmässigt brukar flest vapen komma in i slutet av amnestiperioderna.

FAKTA

Tredje vapen- amnestin

Beslut om vapenamnesti fattas av riksdagen i syfte att minska mängden illegala vapen i samhället.

Under amnestin kan vem som helst anonymt lämna in oladdade skjutvapen och ammunition till polisen. Man behöver inte berätta hur man fått tag på det man lämnar in.

Granater eller sprängämnen ska inte lämnas in. Ring i stället polisen och berätta var de finns.

Årets vapenamnesti startade den 1 mars och pågår till och med den 31 maj. Det är den tredje i Sverige.

Tidigare vapenamnestier var 1993 och 2007. Första gången lämnades 17 000 vapen och 15 ton ammunition in, andra gången 13 000 vapen och 14 ton ammunition.

Källa: Polisen (TT)

TT