Danmark lämnar Afghanistan i förtid

Foto: Scanpix
De danska trupper som befinner sig i Afghanistan kommer att lämna landet tidigare än planerat, skriver flera danska medier.
NYHETER

Danmark har beslutat att i förtid dra tillbaka sina trupper från Afghanistan.

De trupper som befinner sig i landet nu kommer att vara kvar till augusti i år bekräftar Danmarks statsminister.

– Det här är en tidpunkt som både jag och hela Danmark har väntat på, säger Helle Thorning-Schmidt.

De danska trupper som befinner sig i Afghanistan kommer att lämna landet tidigare än planerat, skriver flera danska medier.

Enligt ett beslut som togs i januari skulle en sista dansk stridsenhet egentligen vara kvar till oktober 2014, men nu kommer soldaterna att tas hem i slutet av sommaren i år.

I morse publicerade danska Socialdemokraternas politiske ordförande Magnus Heunicke nyheten på sin Facebook-sida.

– Vi tar hem de sista trupperna i augusti. Danmark har avtalat med britterna att nästa fas i återuppbyggnaden av det sargade landet börjar nu, skriver Magnus Heunicke.

Statsministern bekräftar

Vid lunchtid bekräftades uppgifterna av Danmarks stadsminister Helle Thorning-Schmidt (S) vid en presskonferens. Hon inledde med att lovorda de danska soldaterna och det arbete som de utfört de senaste åren, skriver Politiken.

– Danmark är ett av de länder som har dragit det tyngsta lasset i Afghanistan. Sedan 2002 har danska soldater varit i frontlinjen och de har utfört en ovärderlig insats för vår säkerhet. De har varit med och fört fram Afghanistan till en punkt när de själva är i stånd att ha huvudansvaret för landets säkerhet, säger Helle Thorning-Schmindt, och kallar beslutet dagens viktigaste nyhet.

– Samtidigt är det viktigt att slå fast att arbetet inte är färdigt. Det kommer att komma bakslag av säkerhetskaraktär i framtiden. Men kursen är satt.

Afghanerna är redo

Camp Price i Helmandprovinsen, där de danska soldaterna befinner sig och som styrs av Storbritannien, kommer att läggas ner i augusti och det är därför som de danska soldaterna inte längre kommer att vara kvar i landet.

Man ser också att afghanerna själva snabbare än förväntat blivit redo att själva ta över de uppgifter som de danska soldaterna idag utför.

– Både det danska och det brittiska försvaret gör bedömningen att det inte ska sändas ut nya trupper när det nuvarande infanterikompaniet kommer hem i augusti. Bara våra stridsvagnar kommer att stanna i Afghanistan, säger Thorning-Schmidt.

Även de soldater som arbetar med att träna upp den afghanska polisen kommer att lämna landet.

”Avstämt med USA"

Tillbakadragandet kommer att innebära att antalet danska soldater i Afghanistan minskar från dagens 650 till 300.

– Minskningen är självklart avstämd med Storbritannien och USA och stämmer väl överens med de ländernas minskningar av soldater, säger Thorning-Schmidt, och menar att Danmark nu flyttar fokus från strid till bistånd.

– Det här är en tidpunkt som både jag och hela Danmark har väntat på. Jag är stolt över den insats som de danska soldaterna har presterat i Afghanistan sedan 2002.

Kom överens i januari

Den danska regeringen ingick i slutet av januari en bred överenskommelse om landets tillbakadragning från Afghanistan. Enligt den överenskommelsen skulle infanterikompaniet hämtas hem senast i februari 2014, medan stridsvagnarna beräknades vara hemma på dansk mark först i mitten av samma år.

Men nu kommer trupperna alltså att tas hem tidigare än planerat.

Danska trupper befinner sig i Helmandprovinsen, i de södra och östra delarna av Afghanistan, under ledning av ISAF och brittisk militär.

Totalt har 43 danska soldater dödats i kriget mot talibanerna som pågått sedan 2001.