Jubel när Obama landade i Israel

NYHETER

TEL AVIV. Air Force One gör en tvär sväng som för ett ögonblick ser ut att riva med sig hedersläktaren.

Sen kliver president Obama ur planet och säger den förlösande hälsningsfrasen på hebreiska.

– Shalom.

Han möts av jubel och applåder.

Det här är ögonblicket som många israeler väntat på. Barack Obama beträder israelisk mark för första gången sedan han blev president för över fyra år sedan.

Obama går ensam nedför flygtrappan och möts vid botten av president Shimon Peres, en av arkitekterna till fredsavtalet med palestinierna från 2003, och premiärminister Benjamin Netanyahu.

Obama inspekterar pliktskyldigt högvakten.

Orkestern börjar spela den amerikanska nationalsången. Obama håller ena handen mot hjärtat.

Solen lyser från en klarblå himmel och vinden blåser precis lagom mycket för att de israeliska och amerikanska flaggorna ska kunna sträcka ut sig in sin fulla längd.

Uppfattas som en markering

Många här i Israel tycker att Obama borde rest hit redan i början av sin första presidentperiod. Att han istället valde att resa till Kairo och tala till den muslimska världen utan att samtidigt göra ett stopp i Israel uppfattades av många som en markering av att Obama tänkte bryta med den amerikanska politiken att ge Israel ovillkorligt stöd.

Nu är Obama noga med att hälsa på alla dignitärer som står runt den röda mattan. Alla får ett ord eller två. Obama ler och klappar axlar.

Även när han håller sitt korta tal från den provisoriska talarstolen som är uppställd på landningsbanan på Ben Gurionflygplatsen är han noga med att försöka reparera relationerna.

– Vi är stolta över att vara Israels främsta allierade och er bästa vän. USA var först med att erkänna Israel för 65 år sedan. Det är en allians som inte bara är okrossbar. Den kommer att vara för evigt.

"Tack USA"

Uttalanden som är ljuv musik i öronen på de israeliska ledarna eftersom USA ge mångmiljardbelopp i militärstöd till Israel varje år.

Obama låter bli att säga några ord som på något sätt kan tolkas som att han tar palestiniernas parti.

Premiärminister Netanyahu gör även han sitt bästa för att bidra till att de tidigare så ansträngda relationerna mellan honom och Obama ska förbättras. Åtminstone så här inför de offentliga kamerorna.

– Tack USA för att ni står på Israels sida vid en mycket turbulent tid i Mellanöstern. Tack för att du stärker den okrossbara alliansen mellan våra länder.

Obama bor i Jerusalem på det klassiska King David Hotel. Polisen har stängt av hela gatan utanför hotellet. 5 000 poliser ska arbeta med säkerheten kring Obama under de tre dagar som hans besök varar.

Ikväll väntar en middag med premiärminister Netanyahu i dennes residens.

Det är då det verkligen avgörs om de kan bli sams igen.