Husrannsakan hos IMF:s högsta chef

Foto: PETER MORRISON/AP
Christine Lagarde.
NYHETER

Internationella valutafonden fortsätter skakas av skandaler.

Idag genomfördes en husrannsakan i IMF-chefen Christine Lagardes hem i Paris.

Lagard misstänks för att olagligt ha godkänt ett enormt skadestånd i samband med en rättstvist mellan sportjätten Adidas förra ägare Bernard Tapie och banken Credit Lyonnais.

Fransk polis gick i dag igenom Christine Lagardes bostad i Paris på jakt efter bevis för de brott hon misstänks ha begått under sin tid som finansminister i Nicolas Sarkozys regering, rapporterar flera internationella medier.

Nyhetsbyrån AFP skriver att hon misstänks för olaglig inblandning i en utbetalning på 400 miljoner euro till Adidas förra ägare Bernard Tapie i samband med en tvist mellan honom och banken Credit Lyonnais.

Misstänks för korruption

Bakgrunden till tvisten är att banken, enligt Tapie, undervärderade Adidas värde. Efter att domare tillsatta av Lagard dömt till Tapies fördel kollapsade Credit Lyonnais, uppger AFP.

Bernard Tapie var minister i den socialistiska presidenten Francois Mitterands regering, men stödde Nicolas Sarkozy i valen 2007 och 2012. Hans stöd för Sarkozy tros ligga till grund för den misstänkt fördelaktiga behandlingen i samband med rättstvisten, uppger AFP.

– Mrs Lagarde har ingenting att dölja, säger Christine Lagardes advokat Yves Repiquet till AFP.

Christine Lagarde tog över IMF efter att förra chefen Dominique Strauss-Kahn avgick 2011 efter att en sexskandal, där han anklagades för våldtäkt, briserade i internationella medier.